Wiemy, że kochacie owsianki. Nic dziwnego, to w końcu nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny posiłek. Owsianka ma wiele korzyści zdrowotnych. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają kontrolę cukru we krwi. Mogą również przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić sobie ten poranny posiłek, służymy pomocą. Owsianka z granatem z tahini i granatem to znakomity pomysł na śniadanie!
Owsianka z tahini i granatem – przepis
Składniki
•5 łyżek płatków owsianych
•1 szklanka „mleka” roślinnego (np. sojowego, jaglanego, ryżowego, migdałowego)
•sok z całej cytryny
•1 łyżeczka nasion chia
•1 łyżka tahini (pasty z ziaren sezamu 100%, bez dodatków)
•2 łyżki nasion granatu
•3–4 nerkowce
Wykonanie
1. Płatki owsiane zalej „mlekiem” i podgrzej chwilę w garnuszku. Kiedy płatki będą miękkie, dodaj nasiona chia, sok z cytryny oraz tahini.
2. Owsiankę przełóż do miseczki, posyp nasionami granatu i orzechami.
Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych autorstwa Mileny Nosek
Skomentuj