fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Owsianka z granatem i tahini

owsianka z granatem



Wiemy, że kochacie owsianki. Nic dziwnego, to w końcu nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim smaczny posiłek. Owsianka ma wiele korzyści zdrowotnych. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają kontrolę cukru we krwi. Mogą również przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów.  Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić sobie ten poranny posiłek, służymy pomocą. Owsianka z granatem z tahini i granatem to znakomity pomysł na śniadanie!

Owsianka z tahini i granatem – przepis

Składniki

•5 łyżek płatków owsianych
•1 szklanka „mleka” roślinnego (np. sojowego, jaglanego, ryżowego, migdałowego)
•sok z całej cytryny
•1 łyżeczka nasion chia
•1 łyżka tahini (pasty z ziaren sezamu 100%, bez dodatków)
•2 łyżki nasion granatu
•3–4 nerkowce

Wykonanie

1. Płatki owsiane zalej „mlekiem” i podgrzej chwilę w garnuszku. Kiedy płatki będą miękkie, dodaj nasiona chia, sok z cytryny oraz tahini.
2. Owsiankę przełóż do miseczki, posyp nasionami granatu i orzechami.

 

Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych autorstwa Mileny Nosek

 



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz