fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Papryka faszerowana soczewicą i jarmużem



Składniki

• 1 duża papryka
• 2-3 łyżki brązowej soczewicy
• garść jarmużu (bez łodyg)
• 1 marchew starta na tarce
• 1 cebula
• 1-2 różyczki brokułu, rozdrobnione (ok. 50g)
• 1 łyżeczka siemienia lnianego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprz
• opcjonalnie – po przygotowaniu ketchup



Sposób przygotowania

Przygotuj paprykę, wydrąż środek i umyj dokładnie. W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj marchew, wymieszaj. Następnie dodaj soczewicę oraz brokuł. Po około 10 minutach dodaj poszatkowany jarmuż. Smaż około 5 minut. Farsz wymieszaj z siemieniem lnianym i umieść całość w wydrążonej papryce. Zapiecz w piekarniku przez około 20-30 minut.

Przepis pochodzi z książki S.OS. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Anny Piekarczyk i Katarzyny Olejniczak



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz