fbpx
przepisy

Pasty – pomysłowy dodatek do pieczywa

Jedzenie w pośpiechu, żywność wysoko przetworzona, mała różnorodność spożywanych pokarmów - wszystkie wymienione elementy to częsta przyczyna nadmiernej masy ciała, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, niedoborów pokarmowych, a także złego samopoczucia. Zmieniając swoje codzienne nawyki żywieniowe, warto zacząć nawet od małych kroków. Przykładem może być alternatywne rozwiązanie dla gotowych produktów stosowanych do pieczywa - domowa pasta na kanapkę




„Ciemne strony” przetworzonych, gotowych do spo­życia dodatków do pieczywa to obecność:

  • sztucznych aromatów,
  • wzmacniaczy smaku, które stymulują apetyt,
  • barwników,
  • substancji zagęszczających,
  • syropu glukozowo-fruktozowego, syropu maltozowego,
  • oleju palmowego,
  • dodatków, które podnoszą stężenie glukozy w surowicy krwi, predysponują do rozwoju otyłości, a nawet wywo­łują reakcje alergiczne.

Przekonując do racjonalnego sposobu żywienia, warto powołać się na słowa japońskiego ministra zdrowia, który głosi tezę, że w celu zapewnienia optymalnego zdrowia należy tak komponować swój jadłospis, aby codziennie spożywać co najmniej 30 różnych produktów spożywczych. Natural­nie chodzi o produkty w stanie podstawowym, jak najmniej przetworzone… Dobrym sposobem na znaczącą koncen­trację wartościowych produktów spożywczych, a zarazem składników odżywczych są samodzielnie przygotowywane pasty. Bogactwo użytych przypraw oraz ziół dodatkowo usprawni procesy trawienia, a zarazem uatrakcyjni walory smakowo-zapachowe. Z kolei nieodzowny składnik past – olej lub oliwa – dostarczy wartościowych kwasów tłusz­czowych. Przygotowane pasty można używać do pieczywa, ale również jako dodatek do makaronów, ryżu czy kaszy.



Pasta z czarnych oliwek

Oliwki – 50 g – ok. 20 sztuk

Nasiona słonecznika – 15 g – 1,5 łyżki

1/3 ząbka czosnku

Sok z cytryny – 6 g – 1 łyżeczka

Szczypta suszonego tymianku, pieprz

Oliwa z oliwek – 6 g – 1 łyżeczka lub inny olej wysokiej jakości

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować blenderem na gład­ką pastę.

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 201,73 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 84,32%

Procent energii z węglowodanów: 6,94%

Procent energii z białka: 8,74%

Procent energii z sacharozy: 0,64%

Tłuszcz ogółem: 18,90  g

Cholesterol ogółem: 0,00 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone:  2,45 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 9,90 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 5,67 g

Białko ogółem: 4,41 g

Oliwa z oliwek/oliwki zawierają korzystne kwasy tłuszczowe (omega-9), a oliwa z oliwek extra virgin dodatkowo ok. 36 róż­nych związków fenolowych wykazujących efekt przeciw­zapalny, chemoprotekcyjny i przeciwmiażdżycowy.

Pasta z czerwonej fasoli

Fasola – 30 g – 3 łyżki suchej fasoli

Olej lniany – 12 g – 1 łyżka

Suszone pomidory – 60 g – 3 sztuki w oleju rzepakowym

Łyżeczka słodkiej papryki,

Szczypta suszonego oregano,

Sól ziołowa, pieprz,

Opcjonalnie pół ząbka czosnku

Fasolę namoczyć na całą noc, gotować ok. 2 godzin.

Wszystkie składniki zmikso­wać blenderem.



Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 201,48 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 56,28%

Procent energii z węglowodanów: 29,90%

Procent energii z białka: 13,82%

Procent energii z sacharozy: 1,73%

Tłuszcz ogółem: 12,60 g

Cholesterol ogółem: 0,00 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,22 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 2,47 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 8,26 g

Białko ogółem: 6,96 g

Fasola to produkt o korzystnych walorach zdrowotnych, wykazuje efekt przeciwzapalny. 

Guacamole

Awokado (miękkie) 70 g – 1/2 sztuki

Czosnek – 1 ząbek

Oliwa z oliwek – 6 g – 1 łyżeczka

Sok z cytryny – 10 g – 1 łyżka

Pieprz, odrobina soli ziołowej

 

Awokado rozdrobnić widelcem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oli­wek, sok z cytryny oraz pieprz i odrobinę soli ziołowej.

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 168,52 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 89,27%

Procent energii z węglowodanów: 7,21%

Procent energii z białka: 3,51%

Procent energii z sacharozy: 0,24%

Tłuszcz ogółem: 16,72 g

Cholesterol ogółem: 0,00 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone: 2,16 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 12,27 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,58 g

Białko ogółem: 1,48 g

Awokado oprócz wysokiej zawartości drogocennych kwasów tłuszczowych omega-9 cechuje się również znaczącą ilością antyoksydantów o właściwościach neuroprotekcyjnych.



Pasta z jajek i awokado:

Jajka – 58 g – 1 sztuka

Czosnek – 1/4 ząbka

Awokado – 50 g – 1/3 sztuki

Sok z cytryny – 3 g –  1/2 łyżeczki

Oliwa z oliwek – 3 g – 1/2 łyżeczki

Pieprz, odrobina soli ziołowej morskiej, natka pietruszki

Czo­snek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oli­wek, sok z cytryny oraz pieprz i odrobinę soli ziołowej.

Jajko ugoto­wać, rozdusić widelcem, czo­snek przecisnąć przez praskę, dodać do jajka.

Awokado rozdrobić i wymieszać razem z czosnkiem i jajkiem. Dodać oliwę, pieprz, szczyptę soli oraz natkę pietruszki.

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 188,16 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 77,84%

Procent energii z węglowodanów: 4,57%

Procent energii z białka: 17,59%

Procent energii z sacharozy: 0,13%

Tłuszcz ogółem: 16,27 g

Cholesterol ogółem: 208,80 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone: 3,09 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 10,38 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,46 g

Białko ogółem: 8,27 g

Jajka to istotne źródło choliny. W najnowszych badaniach potwierdzono korzystny wpływ spożycia jaj (nawet do 3 sztuk dziennie) na czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Konsumpcja jaj powoduje spadek stosunku cholesterolu LDL/HDL, wzrost stężenia lipoprote­in HDL i karotenoidów w surowicy krwi, a jednocześnie nie zwiększa stężenia miażdżycorodnego N-tlenku trimetyloaminy (TMAO).

Hummus

Ciecierzyca – 50 g – ok. 1/4 szklanki suchych ziaren

Nasiona sezamu – 10 g – 1 łyżka

Oliwa z oliwek – 6 g – 1 łyżeczka

Czosnek – 1/2 ząbka

Sok z połowy małej cytryny

Zimna przegotowana woda – ok. 2 łyżek

Odrobina soli ziołowej (opcjonalnie)

Ciecierzycę namoczyć na całą noc, gotować ok. 2 godzin.
Sezam zmiksować blenderem, dodać oliwę, ciecierzycę i pozostałe składniki, połączyć w jednorodną masę (w razie potrzeby dolewać wodę podczas miksowania).

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 312,52 kcal
W tym:
Procent energii z tłuszczu: 43,44%
Procent energii z węglowodanów: 41,02%
Procent energii z białka: 15,54%
Procent energii z sacharozy: 7,03%
Tłuszcz ogółem: 15,09 g
Cholesterol ogółem: 0,00 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,87 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 6,78 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 4,20 g
Białko ogółem: 12,14 g

Ciecierzyca to źródło białka, składników mineralnych, karotenoidów i izoflawonów. Z drugiej strony należy pamiętać o substancjach anty- odżywczych w niej zawartych, takich jak kwas fitynowy, taniny czy saponiny. Dlatego tak ważny jest odpowiedni proces jej obróbki: moczenie i gotowanie.

Pasta z brokułów i sera feta:

Brokuły – 100 g – 1 szklanka różyczek

Ser typu feta – 50 g – 1/4 opakowania 200 g

Pieprz

 

 

 

Brokuły ugotować. W misce umieścić brokuły i ser. Doprawić pieprzem i zmiksować na gładką masę.

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 134,50 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 56,21%

Procent energii z węglowodanów: 9,59%

Procent energii z białka: 34,20%

Procent energii z sacharozy: 1,19%

Tłuszcz ogółem: 8,40 g

Cholesterol ogółem: 44,50 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone: 5,22 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1,93 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,36 g

Białko ogółem: 11,50 g

Brokuły zawierają sulforafan, substancję o potencja­le antynowotworowym. Dieta obfitująca w brokuły zmniejsza ryzyko progresji w przebiegu raka gruczołu krokowego. Zaobserwowano również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Pasta musztardowo-fasolowa

Biała fasola – 50 g – ok. 1/4 szklanki suchych ziaren

Musztarda – 6 g – 1 łyżeczka

Czosnek – 1/4 ząbka

Olej lniany – 6 g – 1 łyżeczka

Spora szczypta suszonego majeranku, mielone ziele angielskie, sól ziołowa i pieprz

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę.

Wartość odżywcza:

Wartość kaloryczna: 206,76 kcal

W tym:

Procent energii z tłuszczu: 31,27%

Procent energii z węglowodanów: 47,37%

Procent energii z białka: 21,36%

Procent energii z sacharozy: 3,83%

Tłuszcz ogółem:  7,18 g

Cholesterol ogółem: 0,00 mg

Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,67 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1,52 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 4,50 g

Białko ogółem: 11,04 g

Olej lniany to bogate źródło kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Badania naukowe potwierdzają jego hepatoprotekcyjny, kardioprotekcyjny, przeciwzapalny, przeciwzakrzepowy i antynowotworowy wpływ.

Bibliografia dostępna u redakcji.

 

FOOD FORUM 2(17)/2017
http://www.zamow.food-forum.pl/prenumerata.html

 

Angelika Kargulewicz

dietetyk Mandala Clinic, wykładowca uniwersytecki

Skomentuj

Zostaw komentarz