Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest częstym schorzeniem doświadczanym przez:jedna na 10 kobiet wieku rozrodczego. PCOS może również prowadzić do innych poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, problemy sercowo-naczyniowe, depresja i zwiększone ryzyko raka endometrium. Jednym z czynników wpływających na rozwój i przebieg choroby jest dieta. Co jeść w przypadku PCOS? Czego lepiej unikać? Sprawdźcie!
Znaczenie diety w PCOS
Dwa główne sposoby, w jakie dieta wpływa na PCOS, to kontrola wagi oraz produkcja i oporność na insulinę. Jednak insulina odgrywa znaczącą rolę w PCOS, więc kontrolowanie poziomu insuliny za pomocą diety PCOS jest jednym z najlepszych kroków, jakie ludzie mogą podjąć, aby poradzić sobie z chorobą.
Wiele osób z PCOS ma insulinooporność. Szacuje się, że ponad 50% osób z PCOS rozwija cukrzycę lub stan przedcukrzycowy przed 40 rokiem życia. Cukrzyca jest bezpośrednio związana ze sposobem, w jaki organizm przetwarza insulinę.
Przestrzeganie diety, która zaspokaja potrzeby żywieniowe danej osoby, utrzymuje zdrową wagę i promuje dobry poziom insuliny, może pomóc osobom z PCOS poczuć się lepiej.
PCOS – co jeść?
Nie ma jednej, standardowej diety dedykowanej osobom ciepiącym na PCOS. Mimo to w śrdowisku naukowym panuje zgoda odnośnie tego, że niektóre pokarmy mogą zaostrzyć objawy choroby, inne zaś sprzyjają lepszemu samopoczuciu chorych.
Trzy diety, które mogą pomóc osobom z PCOS w radzeniu sobie z objawami, to:
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG) : Organizm trawi pokarmy o niskim indeksie glikemicznym wolniej, co oznacza, że nie powodują wzrostu poziomu insuliny tak szybko lub tak szybko, jak inne pokarmy, takie jak niektóre węglowodany. Żywność w diecie o niskim IG obejmuje produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, owoce, warzywa skrobiowe i inne nieprzetworzone produkty o niskiej zawartości węglowodanów.
- Dieta przeciwzapalna : Pokarmy przeciwzapalne, takie jak jagody, tłuste ryby, warzywa liściaste i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, mogą zmniejszyć objawy związane ze stanem zapalnym, takie jak zmęczenie.
- Dieta DASH : Lekarze często zalecają stosowanie diety w celu zatrzymania nadciśnienia (DASH) w celu zmniejszenia ryzyka lub wpływu chorób serca. Może również pomóc w radzeniu sobie z objawami PCOS. Dieta DASH jest bogata w ryby, drób, owoce, warzywa pełnoziarniste i niskotłuszczowe produkty mleczne. Dieta zniechęca do spożywania pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i cukier.
Zdrowa dieta PCOS może również obejmować następujące produkty spożywcze:
- żywność naturalna, nieprzetworzona,
- żywność bogata w błonnik,
- tłuste ryby, w tym łosoś, tuńczyk, sardynki i makrela,
- jarmuż, szpinak i inne ciemne, liściaste warzywa,
- ciemnoczerwone owoce, takie jak czerwone winogrona, jagody , jeżyny i czereśnie,
- brokuły i kalafior,
- suszona fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe,
- zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, a także awokado i orzechy kokosowe,
- orzechy, w tym orzeszki pinii, orzechy włoskie, migdały i pistacje,
- gorzka czekolada z umiarem,
- przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon.
PCOS – czego nie jeść?
Ogólnie rzecz biorąc, osoby na diecie PCOS powinny unikać żywności, która jest powszechnie uważana za niezdrową. Obejmują one:
- rafinowane węglowodany, takie jak masowo produkowane wypieki i białe pieczywo,
- smażone potrawy, takie jak fast food,
- napoje słodkie, takie jak napoje gazowane i napoje energetyzujące,
- wędliny przetworzone, takie jak parówki, kiełbaski i mielonka,
- tłuszcze stałe, w tym margaryna, tłuszcz piekarski i smalec,
- nadmiar czerwonego mięsa, takiego jak steki, hamburgery i wieprzowina.
Skomentuj