Nie od dziś wiadomo, że dobrze jest zamienić białe pieczywo na jego pełnoziarnisty odpowiednik. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Sklepy i piekarnie oferują tak duży wybór pieczywa, że można się w tym pogubić. A gdyby tak… zrobić je samemu. Sprawdźcie przepis na pełnoziarniste placki. Do tego możecie przygotować dip z soczewicy i smaczny i zdrowy posiłek gotowy!
Przepis na pełnoziarniste placki z dipem z soczewicy
Składniki:
• Soczewica czerwona (wcześniej ugotowana) 150 g
• Cebula mała 1 szt.
• Czosnek 1 ząbek
• Harissa (mieszanka przypraw) 1 łyżeczka
• Oliwa 1 łyżka
• Pestki słonecznika (uprażone) 1 łyżka
Placki:
• Mąka pełnoziarnista 250 g plus 1 łyżka do posypania stolnicy
• Szczypta soli
• Sezam czarny 2 łyżeczki
• Jogurt gęsty naturalny 3% tłuszczu 3 łyżki
• Woda ciepła 100-120 ml
• Oliwa 1 łyżeczka
• Do podania: sezam jasny (uprażony), kolendra, limonka.
Wykonanie
1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj soczewicę, pestki słonecznika i harissę. Smaż na wolnym ogniu, często mieszając, przez
4-5 minut. Zdejmij z palnika.
2. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, czarny sezam, oliwę, jogurt i tyle wody, żeby zagnieść ciasto. Wlewaj wodę stopniowo, żeby uniknąć dosypywania mąki.
3. Podziel ciasto na 8 części. Na posypanej mąką stolnicy (albo blacie wyłożonym papierem do pieczenia) spłaszcz każdy placuszek dłonią,
żeby był jak najcieńszy.
4. Rozgrzej patelnię. Układaj placki i smaż (możesz przykryć patelnię) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Patelnia będzie coraz cieplejsza przy kolejnych partiach placków, więc sprawdzaj często, czy się nie przypalają.
5. Podawaj z dipem z soczewicy, kawałkiem limonki, jasnym sezamem i kolendrą.
Dodaj: ulubione orzechy
Zamień: harissę na curry
Przepis na placki pełnoziarniste z dipem pochodzi z książki Beauty Cook Book. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej.
Skomentuj