fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Pieczone chipsy z jarmużu



Składniki:

  • 12 liści jarmużu,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie umyć i osuszyć jarmuż. Odłamać łodygi i porwać palcami liście na średniej wielkości kawałki. W misce wymieszać oliwę z czosnkiem i sól. Porwany jarmuż przełożyć do miski i wymieszać w oliwie. Ułożyć jedną warstwę jarmużu na blaszce, tak by liście się nie dotykały wzajemnie. Piecz 8 – 10 minut, aż jarmuż stanie się kruchy.

Przepis pochodzi z książki “Super żywność,

czyli super foods po polsku” autorstwa

Małgorzaty Różańskiej.

Małgorzata Różańska

dietetyk, Poradnia Dietetyczna Foodarea (www.foodarea.pl)

Skomentuj

Zostaw komentarz