Składniki:
- 1 kg filetu z indyka (wybierz ładny, niepoprzerastany tłuszczem kawałek)
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów (gotowa mieszanka przyprawowa)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Z oliwy i przypraw przygotuj marynatę. Natrzyj nią mięso umieszczone w brytfance. Odstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piecz w przykrytym naczyniu w 180 stopniach
przez około godzinę. Przepis pozwala na przygotowanie około 30 plasterków wędliny.
Wskazówki:
- ·Plasterki na wędlinę krój ostrym nożem dopiero po całkowitym przestudzeniu mięsa.
- ·Indyka możesz też wykorzystać jako dodatek do obiadu, na ciepło.
- ·Jeśli nie obowiązują Cię zalecenia diety łatwostrawnej, plasterki możesz pokroić w paski i wykorzystać w sałatce. Wrzuć do miski mix sałat, talarki czerwonej cebulki i inne ulubione warzywa, a także pokrojonego indyka. Całość skrop vinegretem na bazie oliwy, odrobiny musztardy, miodu, soku z cytryny i przypraw.
- ·Jeśli możesz sięgnąć po ostrzejsze smaki – do marynowania wykorzystaj wędzoną albo ostrą paprykę oraz zgnieciony czosnek.
Skomentuj