fbpx
Wiadomości

Pieprz i kurkuma na raka

Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania nad wpływem substancji zawartych w przyprawach - pieprzu i kurkumie - na rozwój komórek nowotworowych raka piersi.

Okazało się, że występująca w kurkumie kurkumina oraz obecna w pieprzu piperyna zmniejszają liczbę komórek nowotworowych, i nie uszkadzają zdrowych komórek.

Aby jednak do tego doszło, stężenie tych substancji musiałoby być 20-krotnie większe niż w naturalnej postaci. Pojawiły się nawet na rynku suplementów, kapsułki zawierające takie stężenia tych substancji. Lekarze ostrzegają jednak przed ich zażywaniem – nie ukończone są bowiem badania nad ewentualnymi skutkami ubocznymi przyjmowania tak dużych stężeń kurkuminy i piperyny.

 

źródło: http://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/warto-wiedziec-ciekawostki-medyczne

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz