Składniki
- 250 g mąki gryczanej
- 2 kopiate łyżki kakao
- 2 kopiate łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 banany dojrzałe (ok. 400 g)
- 150 g daktyli
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka roślinnego
Sposób wykonania:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum kwadrans, aby namokły, odlej wodę. Zmiksuj je z bananami na gładką masę. Dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.
Wlej do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ostudź na kratce, krój najlepiej nożem do chleba.
Wskazówka:
- Do tego ciasta najlepiej sprawdzają się mocno dojrzałe banany z brązową skórką. Są najbardziej słodkie, miękkie i najlepiej zlepiają.
- Jeśli nie lubisz piernika, to możesz pominąć tą przyprawę i dodać cynamonu lub w ogóle nie dodawać przypraw a zwiększyć ilość kakao i zrobić murzynka. Ilość przyprawy do piernika możesz także zwiększyć, jeśli jesteś jej miłośnikiem.
Więcej przepisów na dania dla alergików w książce Katarzyny Turek Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych.
Skomentuj