Cukinia jest warzywem, które można wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Co istotne, ma ona również wiele właściwości zdrowotnych. Jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych. Może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, a także wpływa korzystnie na kondycję serca. Te i inne właściwości sprawiają, że warto włączyć to warzywo do swojej diety. Sprawdźcie zatem przepis na placki z cukinii!
Przepis na placki z cukinii z kremem bazyliowym
Składniki
•500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
•1 jajko rozmiaru M
•1 łyżka śmietany 36%
•szczypta soli
•szczypta pieprzu
•½ cukinii
•por
•szalotka
•olej rzepakowy (do smażenia)
•600 g półtłustego twarogu
•2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
•kilka listków świeżej bazylii
•sok z cytryny
•oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie
1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przypraw solą i pieprzem.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię.
3. Białą część pora pokrój w krążki, a szalotkę bardzo drobno posiekaj.
4. Przygotowane warzywa zeszklij na niedużej ilości oleju rzepakowego, zdejmij z patelni i po tym, jak ostygną, wymieszaj z ciastem.
5. Twaróg zmiksuj z kwaśną śmietaną oraz świeżą bazylią.
6. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
7. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, układaj porcje na placuszki i smaż.
8. Osączaj za każdym razem z tłuszczu na papierowym ręczniku.
9. Podawaj z kremem bazyliowym.
Przepis pochodzi z książki Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych Mileny Nosek
Skomentuj