fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Policzek wołowy z pomidorami i salsą

Składniki:

  • policzki wieprzowe – 2 sztuki (150g)
  • cebula – 2 sztuki
  • listki szałwii – 10 sztuk
  • mrożony groszek – 1/3 szklanki (100g)
  • czosnek – 1 ząbek (5g)
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (15g)
  • sól morska – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine – 1 łyżka (10g)
  • pieprz cayenne – szczypta
  • pomidorki cherry – kilka sztuk (60g)
  • sałata maślana kilka listków (40g)



Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szałwię.
  2. Zrumień policzki w oliwie z szałwią, następnie – po odsączeniu np. na ręczniku papierowym – przełóż je do mąki.
  3. Na patelnie wrzuć pokojoną w kostkę cebulę i czosnek, rumień około 2 minuty, mieszając tak, aby się nie przypaliły. Dodaj z powrotem mięso.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę gorącej wody, dopraw solą, pieprzem i gotuj na średnim ogniu około 75 minut, sprawdzając czy nie trzeba dolać gorącej wody.
  5. Pod koniec gotowania dodaj groszek, kolejną szklankę gorącej wody i szczyptę pieprzu cayenne (według uznania), kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut. Podawaj ciepłe.

Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz