Zauważyła, że karmienie dziecka piersią przynosi liczne długotrwałe korzyści zdrowotne. Potrawka ta wykorzystuje pyszne mleko kokosowe, które zawiera kwas laurynowy, obecny także w mleku matki, w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Pojawiają się wszystkie tajskie smaki, które lubię: kolendra, pasta chili, trawa cytrynowa, liście kaffiru… wśród których pływają smaczne i bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ryby.
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 35 minut
Otrzymasz: 6 porcji
Porcja zawiera:
Kalorie: 390; Całkowity tłuszcz: 19 g
(16 g nasyconego, 1 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 33,5 g;
Białko: 23 g; Błonnik: 4 g;
Sód: 715 mg
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 szklanka cienko pokrojonej w krążki szalotki lub czerwonej cebuli
- sól morska
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 1 kawałek (15 cm) kawałek trawy cytrynowej, cienko pokroić
- 2 liście kaffiru lub 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 4 szklanki bulionu warzywnego, domowej roboty lub z zapasów sklepowych
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty chili
- 1 puszka (ok. 450 g) mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- około 100 g szerokiego makaronu ryżowego, pokroić na 5-centymetrowe kawałki
- 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu
- 10 grzybów shiitake, ogonki usunąć, kapelusze cienko pokroić
- około 450 g czarnego dorsza lub halibuta, pokroić na kawałki 5 cm
- około 450 g krewetek, obrać i oczyścić z żył
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Do dekoracji:
- ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki pokrojonej ukośnie zielonej cebulki (biała i zielona część)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii – najlepiej tajskiej
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 mała papryczka jalapeňo, nasiona usunąć, miąższ cienko pokroić
W garnku do gotowania zupy rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać szalotkę, szczyptę soli i smażyć około 3 minut, aż będzie półprzezroczysta. Wymieszać z imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru. Wlać ½ szklanki bulionu, aby deglasować garnek; mieszać, by uwolnić drobiny przyklejone do dna. Gotować, aż ilość cieczy zmniejszy się o połowę. W małej misce dokładnie połączyć pastę chili z łyżką mleka kokosowego. Przenieść do garnka, dodając pozostałe 3½ szklanki bulionu, resztę mleka kokosowego i sos rybny. Obniżyć temperaturę do średnio niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie włożyć makaron ryżowy do miski z gorącą wodą i moczyć około 8 minut, aż do miękkości. Dokładnie odsączyć. Dodać do zupy słodkie ziemniaki oraz grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 6 minut. Delikatnie włożyć ryby wraz z krewetkami i gotować na wolnym ogniu około 4 minut, aż owoce morza będą miękkie, a mięso nieprzezroczyste. Dodać makaron, sok z limonki i ¼ łyżeczki soli. Wykonać test FASS (patrz strona 84), w razie potrzeby można dodać odrobinę soli i soku z limonki. Podawać danie przyozdobione cebulką, bazylią, miętą i jalapeňo.
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Wariant:
Wegetarianie i osoby na diecie niskosodowej: dodać 5 grzybów shiitake, zastąpić ryby i krewetki 450 g ekstra twardego tofu, pokrojonego na 2,5-centymetrowe kawałki, lub szklanką świeżej lub mrożonej młodej soi obranej ze strąków i zmieszanej z sokiem z limonki i szczyptą soli.
Skomentuj