Przepis idealny na czas, kiedy wszędzie pełno nowalijek. Pomidory, sałata, rukola, szczypiorek, pietruszka koperek… Pachnące warzywa z ulubionego bazarku to najlepsze składniki do poniższego dania! Wiosną wszystko smakuje lepiej!
Składniki:
-
- 100 g sera białego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- po pół łyżeczki posiekanych ziół: szczypiorku, natki, koperku
- kilka liści sałaty
- 10 g rukoli
- 2 pomidory
- 1 łyżka ulubionych kiełków, np. jarmużu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę (ok. 0,5 cm) i wydrążyć delikatnie środek, wyjmując pestki. Ser wymieszać z przyprawami, ziołami, jogurtem i posiekaną rukolą. Gotowym twarożkiem nafaszerować pomidory. Ułożyć je na sałacie i posypać kiełkami.
Przepis pochodzi z książki “Jedz zielone” Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz!
Skomentuj