Dynia to warzywo, które kojarzy się przede wszystkim z okresem jesieni. Jej soczysty pomarańczowy miąższ kusi nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych. Dlatego też, wraz z nadejściem sezonu dyniowego, warto eksperymentować w kuchni, tworząc potrawy, które zachwycą nasze podniebienia i dostarczą organizmowi wartościowych składników. Sprawdźcie przepis na dynię na zielonej soczewicy!
Przepis na dynię na zielonej soczewicy
Składniki:
- dynia (np. hokkaido lub inna, twarda i zwarta) – 1 sztuka przed obraniem (600g)
- gałązka świeżego rozmarynu – 1 sztuka (4 g)
- oliwa z oliwek extra vergine – 2 łyżki (20 g)
- sól gruboziarnista – szczypta
- zielona soczewica – 4 łyżki po ugotowaniu (80 g)
- czerwony pieprz – kilka kuleczek świeżego lub szczypta zmielonego
Wykonanie
- Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w duże kawałki. Polej oliwą, posyp solą i igiełkami rozmarynu, odstaw na 30 minut w nakrytym naczyniu.
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Warzywo rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut – dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
- Gdy dynia się piecze, ugotuj soczewice. Odcedź ją, ułóż okrężnie na talerzu, w środek połóż dynię. Posyp czerwonym pieprzem.
Przepis na dynię pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek.
Skomentuj