O tej porze roku ciepły posiłek to podstawa. A nie ma nic lepszego niż zupa krem, która nie tylko nas rozgrzeje, ale także nasyci. My proponujemy Wam przepis na zupę krem z brokułu i z parmezanem. Co Wy na to?
Brokuły są cenne ze względu na wysoką wartość odżywczą, w tym znaczne ilości prowitaminy A (β-karotenu), witaminy B1, C, składników
mineralnych i błonnika pokarmowego, a także przypisywane im są właściwości antykancerogenne.
Przepis na krem z brokułu
Składniki
• 1 duża cebula słodka
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka masła
• 1 duży brokuł
• 6 szklanek wody/ możesz również użyć bulionu warzywnego
• 2 ziemniaki mniejsze lub 1 duży
• 100 g parmezanu
• przyprawy: płatki chili, sól morska, czarny pieprz
Sposób przygotowania
Brokuł podziel na małe różyczki, umyj dokładnie i odcedź, 1/3 z różyczek odłóż. W garnku roztop masło i dodaj oliwę, następnie dorzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Całość przykryj pokrywką i gotuj przez około 5-10 minut. Włóż do garnka większe kawałki brokułu, wraz z łodyżkami. Całość zalej wodą lub bulionem. Dodaj pokrojone ziemniaki.
Dopraw zupę przyprawami. Kiedy ziemniaki i brokuł zmiękną, zmiksuj zupę blenderem. Następnie dodaj resztę różyczek (posiekaj je dość drobno) oraz starty parmezan.
Zupę polecamy posypać odrobiną sera i grzankami.
Przepis na zupę krem z brokułu pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca
Skomentuj