Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Banany blendujemy z żółtkami i miodem. Białka ubijam osobno z odrobiną soli. Suche składniki dokładnie mieszamy razem. Następnie łączymy wszystko ze sobą. Najlepiej do suchych składników dodawać po łyżce masy oraz ubitych białek i dokładnie mieszać. Na koniec dorzucamy pokrojone w kawałki włoskie orzechy. Całą masę przekładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min.
Skomentuj