Bazylia to szeroko stosowane zioło, które łatwo znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym i na targowisku. Ta aromatyczna roślina (Ocimum basilicum) należy do rodziny miętowych (Lamiaceae / Labiatae) i pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Afryki. Obecnie w wielu gospodarstwach domowych uprawiana jest w ogródkach i na kuchennych parapetach.
Na pewno znasz mnóstwo przepisów z wykorzystaniem bazylii, ale pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego ile dobroci dla naszego zdrowia w niej drzemie.
Korzyści zdrowotne
Prawdopodobnie dodawałeś bazylię do sałatek i potraw z makaronu lub użyłeś jej jako dodatków do drobiu, czy sera. Ale bazylia może być również stosowana w leczeniu niektórych schorzeń.
Na przykład jest ona wykorzystywana w żelach do miejscowego leczenia trądziku. W badaniu klinicznym naukowcy odkryli, że połączenie 5% olejku eterycznego z bazylii i 3% olejku eterycznego ze słodkiej pomarańczy stosowane codziennie przez osiem tygodni pomaga oczyścić skórę. Nie jest jednak jasne, czy sama bazylia może zapewnić tę korzyść.
Ponadto bazylia jest czasami stosowana w aromaterapii w celu zwalczania objawów zmęczenia i wyczerpania psychicznego. Małe badanie wykazało, że połączenie olejków (mięty pieprzowej, bazylii i helichrysum) pomogło zwiększyć czujność umysłową osób, które opisywały się jako wypalone i zmęczone.
Brakuje dowodów na poparcie tych zastosowań, ale bazylia jest również uznawana za skuteczną w leczeniu następujących dolegliwości:
- Bół głowy
- Dyskomfort w żołądku
- Biegunka
- Choroby nerek
- Przeziębienie
- Brodawki i kurzajki
- Zakażenia pasożytnicze
- Ukąszenia owadów
Bazylia może być również stosowana jako suplement pobudzający apetyt lub jako środek moczopędny. Kobiety karmiące piersią mogą używać jej do stymulacji laktacji, a niektóre kobiety w ciąży używają jej przed porodem i po porodzie w celu poprawy krążenia krwi. Niestety brakuje dowodów klinicznych potwierdzających bezpieczeństwo i skuteczność tych zastosowań.
Właściwości odżywcze bazylii
W bazylii prawie nie ma kalorii. Jedna porcja jasnozielonych liści to około 2 łyżki stołowe. Zawiera mniej niż 2 kalorie, gdy jest podawana świeża. Kaloryczność suszonej bazylii jest taka sama, ale wielkość porcji jest mniejsza (około 1 łyżeczki).
Jak można się spodziewać, jest w niej również bardzo niewiele węglowodanów, tłuszczów i białek. Prawie wszystkie kalorie w bazylii pochodzą z węglowodanów, głównie w postaci błonnika. W jednej porcji suszonej bazylii jest około 1 gram węglowodanów, a jeszcze mniej w porcji świeżej bazylii.
Nie zwiększysz znacząco spożycia witamin lub minerałów poprzez spożywanie bazylii. Dostaniesz jednak zdrową dawkę witaminy K i witaminy A, trochę kwasu foliowego, magnezu, fosforu i potasu.
Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Kupując świeżą bazylię, poszukaj jej na miejscowym targu, wybierz pęczek z dużymi, jasnymi, zielonymi aromatycznymi liśćmi, które są wolne od ciemnych plam lub kwiatów. Możesz także wybrać bazylię w doniczkę i pobawić się w ogrodnika. Dłużej zachowa świeżość, jeśli będziesz ją dobrze podlewać.
Aby właściwie przechowywać bazylię, połóż liście między arkuszami papierowego ręcznika i umieść w pudełku . Bazylię przechowuj w lodówce, gdzie powinna pozostać świeża przez około cztery do pięciu dni.
Suszoną bazylię można przechowywać razem z innymi przyprawami w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu nadaje się do spożycia przez około dwa do trzech miesięcy.
Możliwe efekty uboczne
Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) bazylia jest ogólnie uznawana za bezpieczną, gdy jest stosowana w ilościach powszechnie występujących w żywności. Ponadto, zgodnie z kompleksową bazą danych leków naturalnych, nadziemne części roślin bazylii są prawdopodobnie bezpieczne dla dorosłych, dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdy są używane do doprawiania żywności.
Jednak zarówno ekstrakt jak i przygotowany z bazylii olejek mogą być niebezpieczne, gdy stosowane w dużych dawkach doustnie przez długi czas, ponieważ zawiera estragol, który może być szkodliwy dla ludzi.
Olejek i ekstrakt bazyliowy mogą nasilać krwawienie, spowolnić krzepnięcie krwi, a nawet pogorszyć zaburzenia krzepnięcia. Z tego powodu eksperci zalecają zaprzestanie stosowania bazylii na co najmniej dwa tygodnie przed zabiegiem. Ponadto osoby stosujące leki rozrzedzające krew powinny porozmawiać ze swoim lekarzem przed użyciem olejku lub ekstraktu bazyliowego .
Wreszcie, wyciągi z bazylii mogą obniżać ciśnienie krwi. Jeśli stosujesz leki nadciśnieniowe w celu obniżenia ciśnienia krwi, możesz omówić stosowanie olejku lub ekstraktu bazyliowego z lekarzem.
Często zadawane pytania
Czy możesz mrozić bazylię?
Tak. Poszczególne liście bazylii można błyskawicznie zamrozić na rozłożone na metalowej płycie, a następnie umieścić zamrożone liście w zamykanej torebce, aby wykorzystać je później.
Czy są różne odmiany bazylii?
Istnieje wiele różnych odmian bazylii, w tym tajska, fioletowa, cytrynowa, grecka i kardynałowa. Odmianą najczęściej spotykaną na rynku jest bazylia genewska.
Skomentuj