Przepis pochodzi z książki “Zdrowe zupy” R. Katz.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 żółta cebula, pokroić w drobną kostkę
- 2 duże marchewki, obrać i pokroić w krążki
- 4 łodygi selera naciowego, pokroić w centymetrowe kawałki
- sól morska
- 6 szklanek tradycyjnego rosołu z kurczaka
- 2 szklanki gotowanego mięsa
- ekologicznego kurczaka pokroić plasterki
- 1 cukinia, obrać i zetrzeć na tarce spiralnej lub pokroić w cienki
- makaron
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego
- soku z cytryny
do dekoracji
- 2 łyżki drobno pokrojonej świeżej
- pietruszki o gładkich listkach
W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew, seler, ¼ łyżeczki soli i smażyć na złoty kolor ok. 8 minut. Wlać ½ szklanki rosołu do deglasowania garnka, mieszać, aby uwolnić drobiny przyklejone do dna, i gotować, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dodać pozostałe 5½ szklanki rosołu, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie, 10 minut. Włożyć mięso kurczaka, makaron z cukinii, skórkę i sok z cytryny i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać z pietruszką lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
Skomentuj