Składniki
• 50 g ryżu brązowego,
• 70 g tofu,
• 100 g brokułów,
• 50 g marchewki,
• 50 g cebuli,
• 50 g mleczka kokosowego z puszki,
• 20 g masła orzechowego,
• 15 g sosu sojowego,
• 5 g czosnku,
• sól i pieprz,
• 5 g oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
Ryż ugotować (warto zrobić to poprzedniego dnia). Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym, odstawić (można też zrobić to poprzedniego dnia). W międzyczasie ugotować brokuły. Cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać odsączone z marynaty tofu, marchewkę, ugotowane brokuły, masło orzechowe i mleczko kokosowe. Dusić kilka minut – w razie potrzeby dodając niedużą ilość wody. Podawać z ryżem.
Przepis pochodzi z książki Ach, ten cukier. Odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości Anny Reguły.
Skomentuj