Zrobiłabym niemal wszystko dla niego, ale są pewne granice, których nawet siostra zwyczajnie nie może przekroczyć. Mimo to chciałam wykorzystać awokado, bo również je uwielbiam ze względu na smak, konsystencję i niesamowite właściwości przeciwstarzeniowe. Choć rzeczywiście zawierają sporo tłuszczu, to jest on jednonasycony, czyli przynosi korzyści organizmowi (oczywiście gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach), i są doskonałym źródłem glutationu.
PRZYGOTOWANIE: 5 minut
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni
PORCJA ZAWIERA: 170 kalorii;
Tłuszcz całkowity: 13 g (2 g nasyconego, 6 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 12 g;
Białko: 5 g;
Błonnik: 6,5 g;
Sód: 122 mg
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej, podzielić na kawałki rozmiaru kęsa (ok. 8 szklanek)
1 cienki, długi ogórek, obrać, nasiona usunąć, pokroić w kostkę
1 czerwona papryka, pokroić w kostkę
sos zieleńszy od sosu “zielona bogini”(przepis tutaj)
1 duże awokado, pokroić w kostkę
¼ szklanki prażonych pestek dyni
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
Otrzymasz 6 porcji
Umieścić sałatę, ogórek i paprykę w dużej misce i potrząsać nią do połączenia składników. Skropić sosem i ponownie potrząsać. Dodać awokado, nasiona dyni, miętę i kolendrę i raz jeszcze potrząsnąć.
Przepis pochodzi z książki Rebeki Katz “Kuchnia długowiecznych”
Uwielbiam!