fbpx
przepisy

Sałatka z jajem, warzywami i komosą ryżową

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne sałatki i masz ochotę odświeżyć nieco ich repertuar, koniecznie wypróbuj ten przepis. Prosty dobór składników łączy się z atrakcyjnością i jakością zdrowotną dania.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Wartość odżywcza/100 g potrawy:

Energia: 103 kcal       B: 6,9 g            W: 10,8 g         T: 3,9 g                 Błonnik: 1,7 g

Składniki:

  • sałata lodowa – 80 g
  • radicchio  – 30 g
  • brokuły – 70 g
  • rzodkiewka – 5 szt.
  • komosa ryżowa – 60 g
  • jajka – 3 szt.
  • ciecierzyca z puszki – 50 g
  • kiełki rzodkiewki – 10 g
  • kiełki buraka – 10 g

Ugotuj komosę wg wytycznych producenta. Do wrzącej osolonej wody wrzuć niewielkie różyczki brokułu. Po 3 minutach odcedź, włóż do lodowatej wody, by zatrzymać proces gotowania (nikt chyba nie lubi rozgotowanego brokułu). Ugotuj jaja na twardo lub tak, jak lubisz.

Porwij sałatę lodową i radicchio na mniejsze fragmenty, rzodkiewki pokrój w talarki i tak przygotowane składniki ułóż na płaskim talerzu. Na sałacie ułóż ugotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, pokrojone w ćwiartki jaja oraz kiełki.

Porada Tomka: Z sałatką najlepiej komponuje się sos jogurtowo-czosnkowy. Przy okazji zaoszczędzisz też trochę czasu, gdyż jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Więcej przepisów znajdziecie w książce “Kaszoterapia”.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz