Burak, szpinak, ryba – doskonały zestaw dla osób z nadciśnieniem i chorobami ukladu krążenia. Dlaczego?
Ewa Trusewicz, autorka książki “Co Ci leży na sercu. Dieta w chorobach ukłądku krążenia“, przywołuje badania, które świadczą o znaczącym wpływie buraków na obniżenie ciśnienia – buraki powodują powiem zwiększenie stężenia azotu w tkankach. Tlenek azotu bierze udział w rozszerzaniu światła naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi.
Szpinak jest bogatym źródłem magnezu. Jest coraz więcej dowodów z badań epidemiologicznych i metaanaliz, wykazujących, że duże spożycie magnezu zmniejsza ryzyko wystąpienia głównych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (głównie zespołu metabolicznego, cukrzycy i nadciśnienia) i zasadniczo ogranicza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Natomiast jedzenie przynajmniej jednej porcji ryb tygodniowo zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 16%. Wykazano również zmniejszenie o 6% ryzyka udaru u osób jedzących od dwóch do czterech porcji ryb tygodniowo w porównaniu do osób jedzących mniej niż jedną porcję na tydzień.
Burak, szpinak, ryba to doskonałe połączenie dla zdrowia, a odpowiednie dodatki sprawiają, że jest to również uczta dla podniebienia.
Składniki na 1 porcję
– 2 buraki (200 g)
– 2 garście szpinaku (50 g)
– 20 g cebuli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki octu balsamicznego (10 g)
– 150 g świeżego dorsza, filet
– 1/3 cytryny (20 g)
– 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub świeżego
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Filety z dorsza obłóż cytryną, posyp pieprzem, solą, rozmarynem, polej oliwą i włóż do rękawa lub zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut (w zależności od grubości ryby) w 180ºC. W międzyczasie pokrój buraki w cieniutkie plasterki i zamarynuj je w occie ze szczyptą soli. Wyłóż na talerz umyty szpinak, marynowane buraki, cebulę, polej całość pozostałą łyżką oliwy. Wyłóż na sałatkę ciepłą rybę.
Wartości odżywcze (1 porcja)
Energia: 410,5 kcal
Białko: 30,3 g
Tłuszcz: 21,4 g
Węglowodany: 19,8 g
Błonnik: 7,5 g
WW: 1,9
Skomentuj