Jeśli macie podobne odczucia, niech ta sałatka posłuży za trampolinę do niekończącej się sezonowej odmiany. Jedzenie zgodne z porami roku to nie tylko slogan. Każdy okres dostarcza nowych warzyw, które właśnie mają swój sezon. W tym przypadku są to truskawki i rukola – jedne z wczesnych zwiastunów wiosny. Oprócz słodkiego smaku truskawki mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo, połączone z miętą i cytrynowym winegret z octem balsamicznym, wywołują wrażenie podobne do wypicia gazowanej wody.
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 0 minut
Otrzymasz: 4 porcje
Porcja zawiera:
Kalorie: 65; Całkowity tłuszcz: 3 g
(0,5 g nasyconego, 2 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 8 g;
Białko: 2,5 g; Błonnik: 3 g;
Sód: 18 mg
Składniki:
- 4 ciasno upakowane szklanki młodych listków rukoli
- 1 szklanka pokrojonego w cieniutkie
- plasterki kopru włoskiego
- 12 truskawek, pokroić na plasterki
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- 6 łyżek cytrynowego winegret z octem balsamicznym (strona 292)
- ¼ szklanki prażonych płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Do dużej miski włożyć rukolę, koper włoski, truskawki oraz miętę i delikatnie potrząsnąć. Spryskać winegret i ponownie potrząsnąć. Wierzch posypać migdałami.
Przechowywanie:
Jeśli chcemy dłużej przechowywać sałatkę, nie należy dodawać sosu. Po połączeniu zieleniny, kopru włoskiego, truskawek i mięty przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez co najwyżej jeden dzień.
Wariant:
Zastąpić migdały prażonymi orzechami włoskimi. Można dodać kawałek
rozdrobnionego ekologicznego koziego sera.
Porada kucharza:
Mandolina (nie ta do grania) jest wygodnym narzędziem kuchennym, które
pozwala pokroić warzywa w cieniutkie plasterki i doskonale sprawdzi się
do pocięcia bulwy kopru w tej sałatce. W handlu dostępnych jest wiele
wersji tego narzędzia w przystępnych cenach.
Skomentuj