Dzięki tym poprawiającym nastrój składnikom odżywczym sardynki są jak zamknięte w puszce małe porcje leku przeciwdepresyjnego. Czasem odrobina kulinarnej magii może zamienić osoby niechętne sardynkom w zagorzałych zwolenników. Weźmy moich kuchennych asystentów: Jena i Katie. Zarzekali się, że nie znoszą sardynek. Powiedziałam wtedy: „Nie jedliście sardynek przyrządzonych przeze mnie”, po czy wyrzuciłam ich z kuchni, bym mogła zrobić swoje czary-mary (nie potrzebowałam królika i kapelusza, tylko czerwonej cebuli, bazylii, pietruszki, mięty, oliwy z oliwek i soku z cytryny). Gotowe! Ochoczo pochłonęli porcję sardynek i poprosili o dokładkę. Oto rodzaj magii, który lubię uprawiać.
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 0 minut
Otrzymasz: 2 porcje
Porcja zawiera:
Kalorie: 135; Całkowity tłuszcz: 9 g
(2 g nasyconego, 4,5 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 2 g;
Białko: 12,5 g; Błonnik: 0,5 g;
Sód: 593 mg
Sposób przygotowania:
- 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki drobno posiekanej mięty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/8 łyżeczki soli morskiej
- 1 puszka (ok. 10 dag) sardynek w wodzie lub w oliwie z oliwek
Sposób przygotowania:
W misce połączyć sok z cytryny, skórkę cytrynową, czerwoną cebulę, pietruszkę, bazylię, miętę, tymianek, oliwę, musztardę i sól. Dodać sardynki i rozgnieść na kawałki widelcem. Delikatnie wymieszać. Skosztować, w razie potrzeby dodać szczyptę soli lub kilka kropel soku cytrynowego.
Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Przepis pochodzi z książki Rebeki Katz Kuchnia długowiecznych.
Skomentuj