fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Słodki omlet jaglany z sezonowymi owocami



Słodka bezglutenowa propozycja na omlet typu “grzybek”. Dobrze sprawdza się w tym daniu zarówno sezonowe owoce lata, jak i innych pór roku. Niech zawita do naszego menu nieco więcej pór roku. Warto!

Składniki:

  • jajka z wolnego wybiegu – 3 sztuki
  • miód – 1 łyżeczka
  • mąka jaglana – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • mleko migdałowe – 50 ml
  • truskawki – 30 g
  • czereśnie – 30 g
  • świeża mięta – kilka listków do dekoracji
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka



Sposób przygotowania:

Krok 1: Nagrzej piekarnik do 160°C (termoobieg). Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj z odrobiną soli na sztywną pianę. Do żółtek dodaj mleko, mąkę oraz miód i wszystko wymieszaj.

Krok 2:Do białek wlej zawartość miski z żółtkami i ostrożnie połącz obie masy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie za pomocą drewnianej łyżki.

Krok 3: Rozgrzej posmarowaną olejem nieprzywieralną patelnię, a następnie wylej na nią zawartość miski i delikatnie wyrównaj wierzch drewnianą łyżką.

Krok 4: Włóż puszysty omlet  do piekarnika i piecz 15 min. Po upływie tego czasu udekoruj świeżymi owocami i miętą.

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna



 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz