Wyciskanie soków staje się w ostatnich latach coraz bardziej popularne i jest obecnie branżą wartą wiele milionów. Marchewki są powszechnym składnikiem wielu soków, ponieważ posiadają smak, który dobrze łączy się z wieloma innymi owocami i warzywami. Ale smak to nie wszystko. Sok marchewkowy ma również wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj je!
Sok marchewkowy – właściwości
Sok z marchwi jest bardzo pożywny i może być korzystny w zapobieganiu wielu chorobom. Omówimy możliwe korzyści bardziej szczegółowo poniżej.
Rak żołądka
Sok marchewkowy może wykazywać właściwości związane z zapobieganiem nowotworom. Marchew zawiera przeciwutleniacze, co może tłumaczyć jej możliwą rolę w zapobieganiu nowotworom. W jednym z badań badacze przetestowali wpływ jedzenia marchewki na ryzyko raka żołądka. Połączyli jedzenie marchewki z 26% niższym ryzykiem raka żołądka. Jednak nie określili dokładnie, ile marchewek trzeba zjeść, aby zmniejszyć ryzyko raka żołądka. Przeprowadzenie bardziej kontrolowanych badań pomoże naukowcom potwierdzić to powiązanie.
Białaczka
Potrzeba więcej badań, aby to potwierdzić, ale sok marchewkowy może odgrywać ważną rolę w leczeniu białaczki w przyszłości. W jednym badaniu naukowcy przyjrzeli się wpływowi ekstraktów soku z marchwi na komórki białaczki. Spowodowały one samozniszczenie komórek białaczkowych i zatrzymały ich cykl komórkowy. Chociaż jest mało prawdopodobne, aby stała się samodzielnym lekiem na białaczkę, marchew może być dobrym wyborem dietetycznym dla osób z tą chorobą.
Rak piersi
Badanie z 2012 r. przeprowadzone na kobietach, które przeżyły raka piersi, analizowało wpływ soku z marchwi na poziom karotenoidów, markerów stresu oksydacyjnego i markerów stanu zapalnego we krwi. Stres oksydacyjny występuje, gdy wolne rodniki wywołujące choroby przewyższają liczbę przeciwutleniaczy w organizmie, zwiększając ryzyko niektórych nowotworów i innych chorób.
Według naukowców, wyższy poziom karotenoidów we krwi był związany z niższym ryzykiem powrotu raka piersi.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywienia w profilaktyce nowotworowej, sięgnij po książkę Nie daj się rakowi!
Przewlekła obturacyjna choroba płuc
Sok marchwiowy jest bogaty w witaminę C. W 2016 r. naukowcy zbadali związek między spożywaniem witaminy C w diecie a przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) u koreańskich dorosłych w wieku 40 lat lub starszych. Odkryli, że osoby z POChP miały znacznie niższe spożycie wielu składników odżywczych dostarczanych przez sok z marchwi niż osoby bez POChP. Te składniki odżywcze obejmowały karoten, potas, witaminę A i witaminę C.
Dla osób biorących udział w badaniu, które paliły intensywnie, ryzyko POChP było niższe u osób spożywających więcej witaminy C niż u osób spożywających bardzo mało.
Właściwości odżywcze soku z marchewki
Jedna szklanka soku z marchwi zawiera:
94 kilokalorii
2,24 gramów (g) białka
0,35 g tłuszczu
21,9 g węglowodanów
1,89 g błonnika
Ta sama ilość soku z marchwi zapewnia różnorodne witaminy i minerały, w tym:
689 mg potasu
20,1 mg witaminy C.
0,217 mg witaminy B-1 (tiamina)
0,512 mg witaminy B-6
2,256 mikrogramów (mcg) witaminy A.
36,6 mcg witaminy K.
Ryzyko i uwagi
Osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą być zmuszone unikać pewnych pokarmów.
Osoby objęte ryzykiem to:
- ludzie otrzymujący leczenie raka
- kobiety w ciąży
- małe dzieci
- starsi dorośli
Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne dostępne w sklepie mogły nie przejść procesu pasteryzacji. W rezultacie mogą mieć większe ryzyko przenoszenia zarazków. Osoby z mniej skutecznym lub stłumionym układem odpornościowym mogą mieć ostrzejszą reakcję na działanie czynników zakaźnych.
Osoby przestrzegające diety za radą lekarza powinny unikać niepasteryzowanych soków owocowych i warzywnych, chyba że są domowej roboty.
Według Food and Drug Administration (FDA) kobiety w ciąży powinny wybierać soki pasteryzowane lub te, które mają długi okres przydatności do spożycia. Podczas ciąży kobiety powinny unikać świeżo wyciśniętego soku.
Marchew zawiera rodzaj karotenoidu zwanego beta-karotenem, który organizm może przekształcić w witaminę A.
Spożywanie dużych ilości karotenoidów z żywności nie wiąże się ze szkodliwymi skutkami. Jednak skóra może zmienić kolor na żółty lub pomarańczowy, jeśli dana osoba spożywa duże ilości beta-karotenu przez długi okres. Efekt ten nazywa się karotenodermą.
Wskazówki i przepisy dotyczące wyciskania soku
Według Stanford Health Care zawartość witamin i minerałów w jednej szklance soku z marchwi jest prawie równoważna zawartości pięciu szklanek posiekanej marchwi. Chociaż świeże soki owocowe i warzywne dostarczają dużo składników odżywczych, nie zawierają tak dużo błonnika jak świeże owoce i warzywa. Ponadto zawierają więcej cukru na filiżankę niż całe owoce i warzywa. Na przykład jedna szklanka soku z marchwi zawiera 2 g błonnika i 9 g cukru, podczas gdy jedna szklanka pokrojonej w kostkę surowej marchewki zapewnia 3,5 g błonnika i 6 g cukru.
Wytwarzanie świeżego soku z marchwi w domu wymaga sokowirówki lub wyciskarki. Urządzenia te są dostępne online, w domach towarowych i innych sklepach, które sprzedają AGD. Ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi korzystania z sokowirówki i czyścić ją po każdym użyciu.
Przykładowe pomysły na sok z marchewki:
- sok z marchwi i jabłka,
- sok z marchwi i pomarańczy,
- sok z marchwi z jarmużem lub szpinakiem,
- sok z marchwi z cynamonem i imbirem,
- sok z marchwi i malin.
Sok marchewkowy ma ogram właściwości zdrowotnych, ale marchew może być także składnikiem… syropu na kaszel! Sprawdź, jak go przyrządzić.
Skomentuj