fbpx
przepisy

Sos zieleńszy od sosu „zielona bogini”

Ten przepis pochodzi od mojego taty Jaya, który zawodowo trudnił się przygotowywaniem sosów do sałatek. Właściwie był jednym z pierwszych, którzy postawili na „zieloną boginię”, kiedy dressing wrócił do łask na początku lat siedemdziesiątych. Nazwa bierze się od szmaragdowego koloru pietruszki i kompozycji innych ziół.

W tym przepisie wymieniłam występujące w recepturze taty majonez i kwaśną śmietanę na zdrowsze, a nie mniej smaczne awokado i jogurt. Poza tym, że jest pyszne, awokado zawiera zdrowe tłuszcze i glutation, przeciwutleniacz, który działa wewnątrz komórek, zapobiegając ich uszkodzeniom i naprawiając istniejące, dzięki czemu jest niezbędnym uzupełnieniem większości innych przeciwutleniaczy, które krążąc po organizmie, neutralizują wolne rodniki, zanim dotrą do komórek.

PRZYGOTOWANIE: 5 minut

PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni

PORCJA ZAWIERA (2 łyżki stołowe):

Kalorie: 55;

Całkowity tłuszcz: 4 g (1 g nasyconego, 3 g jednonienasyconego);

Węglowodany: 4 g;

Białko: 1 g;

Błonnik: 2 g;

Sód: 110 mg

Składniki:

  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 awokado, przeciąć na pół, wybrać miąższ
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 cebulki, białe i zielone części, posiekać
  • 1 ząbek czosnku, posiekać
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Umieścić wszystkie składniki w blenderze i miksować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Spróbować, w razie potrzeby dodać szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny.

Otrzymasz 1¾ szklanki

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Skomentuj

Zostaw komentarz