W tym przepisie wymieniłam występujące w recepturze taty majonez i kwaśną śmietanę na zdrowsze, a nie mniej smaczne awokado i jogurt. Poza tym, że jest pyszne, awokado zawiera zdrowe tłuszcze i glutation, przeciwutleniacz, który działa wewnątrz komórek, zapobiegając ich uszkodzeniom i naprawiając istniejące, dzięki czemu jest niezbędnym uzupełnieniem większości innych przeciwutleniaczy, które krążąc po organizmie, neutralizują wolne rodniki, zanim dotrą do komórek.
PRZYGOTOWANIE: 5 minut
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni
PORCJA ZAWIERA (2 łyżki stołowe):
Kalorie: 55;
Całkowity tłuszcz: 4 g (1 g nasyconego, 3 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 4 g;
Białko: 1 g;
Błonnik: 2 g;
Sód: 110 mg
Składniki:
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 awokado, przeciąć na pół, wybrać miąższ
- ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 cebulki, białe i zielone części, posiekać
- 1 ząbek czosnku, posiekać
- ½ łyżeczki soli morskiej
Umieścić wszystkie składniki w blenderze i miksować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Spróbować, w razie potrzeby dodać szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny.
Otrzymasz 1¾ szklanki
Skomentuj