Wegański koktajl z owocami przygotowany z dodatkiem namoczonych wcześniej migdałów ma nie tylko lepszy, intensywniejszy smak, ale więcej substancji odżywczych niż ten wyłącznie na bazie mleka migdałowego. Migdały korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć cholesterol i zapobiegają tyciu. Zawierają nie tylko spora dawkę magnezu, ale również wapnia i potasu.
Wegański koktajl z owocami
Składniki:
- 1 szklanka surowych migdałów namoczonych przez noc
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka jagód (borówki, maliny lub jeżyny)
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 6 kostek lodu
Zamocz migdały w wodzie przez noc, by wykiełkowały. (Dzięki procesowi kiełkowania zachodzącemu w migdałach następuje aktywacja zarodka, co wpływa na usunięcie inhibitorów enzymów i podnosi wartość odżywczą). Zmiksuj razem migdały, mleko migdałowe, jagody, wanilię i lód. Wlej do szklanek i podawaj jak najszybciej.
Jeśli interesuje Cię dieta wegańska, to przeczytaj artykuł o tym, jak przejść na dietę roślinną:
Natomiast o zdrowotnych właściwościach migdałów i innych orzechów możesz przeczytać:
O zdrowotnych właściwościach jagód:
Sięgnij również po inne przepisy na wegańskie potrawy:
Skomentuj