fbpx
przepisy

Świąteczne babeczki red velvet



Składniki

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
  • 1 łyżka płynnego czerwony barwnika do żywności
  • 2 łyżeczki octu białego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z waniliowego
  • 1 1/4 szklanki masła
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • dwa opakowania kremowego serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru (lub mniej)
  • kolorowe cukierki do dekoracji



Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż dwie foremki do muffinek papilotkami (lub piecz w tej samej na dwa razy). W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  2. Używając miksera elektrycznego, ubij cukier, barwnik spożywczy, ocet, 1 łyżeczkę wanilii i 3/4 szklanki masła w dużej misce, aż będą lekkie i puszyste. Jajka wbijaj pojedynczo. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej i na przemian dodawać mąkę i maślankę, mieszając tylko do momentu połączenia składników.
  3. Podziel ciasto na dwie blaszki i piecz do suchego patyczka – 18 do 20 minut. Niech babeczki ostygną w formie przez 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę lub wyjęty ruszt, aby całkowicie ostygły.
  4. W międzyczasie za pomocą miksera elektrycznego ubij serek śmietankowy i pozostałe 1/2 szklanki masła, aż powstanie gładka masa. Dodaj cukier puder i pozostałą łyżeczkę wanilii i ubijaj do puszystości, 3 minuty.
  5. Masę przenieś do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Posyp ozdobnymi cukierkami i dodaj czapkę św. Mikołaja, jeśli taką masz.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz