Składniki
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 łyżka płynnego czerwony barwnika do żywności
- 2 łyżeczki octu białego
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z waniliowego
- 1 1/4 szklanki masła
- 2 duże jajka
- 1 szklanka maślanki
- dwa opakowania kremowego serka śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru (lub mniej)
- kolorowe cukierki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż dwie foremki do muffinek papilotkami (lub piecz w tej samej na dwa razy). W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- Używając miksera elektrycznego, ubij cukier, barwnik spożywczy, ocet, 1 łyżeczkę wanilii i 3/4 szklanki masła w dużej misce, aż będą lekkie i puszyste. Jajka wbijaj pojedynczo. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej i na przemian dodawać mąkę i maślankę, mieszając tylko do momentu połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie blaszki i piecz do suchego patyczka – 18 do 20 minut. Niech babeczki ostygną w formie przez 5 minut, a następnie przenieś je na kratkę lub wyjęty ruszt, aby całkowicie ostygły.
- W międzyczasie za pomocą miksera elektrycznego ubij serek śmietankowy i pozostałe 1/2 szklanki masła, aż powstanie gładka masa. Dodaj cukier puder i pozostałą łyżeczkę wanilii i ubijaj do puszystości, 3 minuty.
- Masę przenieś do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Posyp ozdobnymi cukierkami i dodaj czapkę św. Mikołaja, jeśli taką masz.
Skomentuj