Syrop z dzikiej róży to idealny jako dodatek do herbaty, koktajli, owsianek, rozcieńczania jako sok oraz dodatek do deserów. Przetwory z dzikiej róży poleca się przede wszystkim w celu zwiększenia odporności organizmu i stymulacji jego naturalnych procesów obronnych.
Dzika róża – właściwości
Owoce i płatki róży są bogatym źródłem witaminy C (zawierają jej 30–40 razy więcej niż owoce cytrusowe) oraz wielu cennych dla nas składników bioaktywnych. Owoce oraz kwiaty mają właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, lekko ściągające, zwiększające odporność na choroby, wskazane są w czasie rekonwalescencji, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Płatki róży pomagają w zwalczaniu bakterii patogennych, nie niszcząc przy tym naturalnej symbiotycznej flory bakteryjnej.
Przepis na syrop z dzikiej róży
Składniki
• 3-4 kubki (po 200 ml) płatków róży
• 2 szklanki cukru
• 2-4 szklanki wody
• 1 – 2 cytryny
Sposób przygotowania
Płatki róży najlepiej zerwać w słoneczny dzień. Najlepiej jeśli róże rosnące na skrajach polnych dróg, daleko od miast. Oczyść je, umyj na sitku i umieść w szklanym naczyniu, przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny. Płatki róż zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Naczynie zamknij i zostaw na 24 h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia płatki odcedź i odciśnij. Płyn przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Syrop przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem do zassania. Można zapasteryzować.
Przepis na syrop z dzikiej róży pochodzi z książki S.O.S. dla odporności
Skomentuj