Naturalny antybiotyk na wiele chorób. Mikstura ma bardzo silne właściwości lecznicze: wspomaga leczenie zakażeń dróg moczowych i pęcherza, pomaga pozbyć się bakterii i wirusów odpowiedzialnych za liczne infekcje, wzmacnia organizm po chorobach i antybiotykoterapii. Ma udowodnione działanie usprawniające mikrokrążenie mózgowe, a więc zalecany jest w stanach osłabionej koncentracji i na poprawę pamięci!
Składniki
• 1 szklanka owoców żurawiny (świeżych lub mrożonych)
• 2 ząbki czosnku
• sok z 1/2 cytryny
• 3-4 łyżki miodu
• 1/2 szklanki wody przegotowanej.
Sposób przygotowania
Żurawinę dokładnie wypłucz. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Mikstura możesz przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Jak stosować?
Zapobiegawczo – 1 łyżeczka dziennie. W czasie przeziębienia po 1 łyżeczce 2 razy dziennie.
Uwaga! Jeśli owoce surowej żurawiny są dla ciebie / twojego dziecka zbyt mocne w smaku, można je wcześniej ugotować. Zalej szklankę żurawiny wodą, tak, aby tylko zakrywała owoce i gotuj około 10 minut. Odczekaj, aż sok będzie miał letnią temperaturę, dodać czosnek, miód i zmiksować w blenderze.
Żurawina jest dobra również w profilaktyce stomatologicznej. Ważna informacja jest taka, że proantycyjanidyna, składnik żurawin zapobiega formowaniu się płytki nazębnej oraz zmniejsza liczbę paciorkowców zawartych w ślinie, które są częstym powodem nawracających angin, zapalenia ucha środkowego, bólów gardła.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.
Skomentuj