fbpx
przepisy

Szafranowa zupa z karmelizowanego kopru włoskiego i ciecierzycy

Głębia smaku tej zupy pochodzi wyłącznie od karmelizowanej w garnku cebuli i kopru, bez jakiejkolwiek ingerencji marchwi.

Proces karmelizacji trwa około ośmiu minut i można powiedzieć, że cebula jest właściwie skarmelizowana, gdy zacznie przywierać do garnka i z półprzeźroczystej nabiera złotej barwy.




Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine

2 bulwy kopru włoskiego, pokroić w drobną kostkę

1 żółta cebula, pokroić w drobną kostkę

sól morska

1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

¼ łyżeczki mielonej kolendry

spora szczypta szafranu (ok. 20 nitek)

szczypta czerwonej papryki chili w płatkach

6 szklanek pysznego bulionu mineralnego lub pysznego mineralnego bulionu z kurczaka

1 łyżka plus 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, lub więcej w razie potrzeby

4 szklanki gotowanej ciecierzycy lub 2 puszki (450g) ciecierzycy (wypłukanej)

¼ łyżeczki skórki pomarańczowej

1 łyżeczka skórki z cytryny

 

Do dekoracji:

2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki o gładkich listkach

1 łyżka posiekanej świeżej mięty



 

W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę, koper włoski, szczyptę soli i smażyć na złoty kolor, około 8 minut. Dodać marchewkę i podsmażać kolejne 3 minuty. Wymieszać z czosnkiem i smażyć przez 30 sekund. Dodać kmin, kolendrę, szafran, paprykę, ½ łyżeczki soli i mieszać przez  30 sekund lub do momentu, gdy pachnące. Wlać ½ filiżanki bulionu do deglasowania garnka, mieszając, aby uwolnić drobiny przyklejone do dna i gotować, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę.

Dodać do ciecierzycy łyżkę soku z cytryny i ½ łyżeczki soli, wymieszać, a następnie dodać do garnka. Wlać pozostałe 5 ½ szklanki bulionu, zwiększyć temperaturę do średnio-wysokiej i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

Przełożyć do blendera 4 szklanki zupy i miksować przez minutę lub do momentu, gdy masa stanie się aksamitnie gładka. Wlać zmiksowaną mieszaninę z powrotem do garnka z zupą i podgrzać na małym ogniu.

Dodać skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny i pozostałą łyżeczkę soku. Skosztować; w razie potrzeby dodać szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny. Podawać z kolendrą i miętą, albo przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce przez okres do 3 miesięcy.

 

Otrzymasz: 6 porcji | Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 35 minut

 

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Skomentuj

Zostaw komentarz