Składniki:
- szparagi zielone – 500 g
- szynka Serrano – 200g
- ocet winny – 50 ml
- wrzątek 500 ml
- jaja z wolnego wybiegu – 2 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Krok 1: Szparagi umyj, obierz i usuń zdrewniałe końcówki. Każdy ze szparagów zwiń w plasterek szynki. Jeśli trafiły ci się młode, cienkie okazy szparagów, wygodniej będzie zawijać po 2 – 3 sztuki.
Krok 2: Piekarnik nagrzej do 180°C, a następnie szparagi ułóż na blaszce i piecz przez 10 minut.
Krok 3: W niewielkim wysokim rondlu zagotuj wodę z octem i solą, zmniejsz ogień, by wrzątek delikatnie mrugał, a następnie wbijaj do wody z octem jaja, każde osobno. Zachowaj ostrożność, by w trakcie wbijania nie uszkodzić żółtek. Po trzech minutach gotowania zewnętrzna powłoka jaja jest ścięta, żółtko natomiast płynne. Ostrożnie wyłów jaja łyżką lub małym sitkiem i ułóż na szparagach.
Krok 4: Posyp grubo zmielonym pieprzem i udekoruj świeżym tymiankiem.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj