Składniki:
- płaty śledziowe matjasy – 250 g
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
- cebula dymka posiekana w drobna kostkę – 1/4 sztuki
- ogórek konserwowy – 1 sztuka
- pęczek koperku mały – drobno posiekany – 1 sztuka
- burak mały – 1 sztuka
- miód gryczany – 1 łyżeczka
- korzeń chrzanu tarty – szczypta do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine – 2 łyżeczki
- pieprz czarny grubo mielony
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
Krok 1: Buraka zawiń w folię i piecz przez 90 minut w temp. 180°C. Filety dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Jeśli będą zbyt słone, zalej je sporą ilością wody na noc. Następnie przełóż śledzia na ręcznik papierowy i osusz. Pokrój filety w drobną kostkę. Przełóż posiekaną rybę do niewielkiej miseczki, dodaj skórkę i sok z cytryny i odstaw na kwadrans na bok.
Krok 2: W tym czasie posiekaj ogórka, cebulę oraz upieczonego buraka w kostkę mniejszą niż śledzie. Zetrzyj chrzan (możesz dodać gotowy produkt ze słoiczka – uważaj na skład: laktoza). Posiekaj drobno koperek.
Krok 3: Tak przygotowane składniki połącz z zamarynowanym śledziem, dodaj musztardę, miód i oliwę. Przypraw pieprzem i solą (jeśli trzeba).
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna
Skomentuj