fbpx
dolegliwości zdrowe ciało

Toczeń rumieniowaty układowy – co warto o nim wiedzieć?

toczeń

Toczeń rumieniowaty układowy (SLE) jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, która powoduje ogólnoustrojowe lub rozległe zapalenie. Choroba może wpływać na skórę, stawy i naczynia krwionośne, a także na wiele układów narządów. Dowiedz się więcej na temat tej choroby!



Objawy

Objawy SLE mogą przychodzić i odchodzić w płomieniach. Płomień tocznia odnosi się do okresu, w którym choroba aktywnie wywołuje objawy.  Nasilenie SLE może wahać się od łagodnego do ciężkiego. Ludzie mogą również odczuwać objawy, które wpływają na ich nerki, płuca, serce lub mózg. SLE może wpływać na prawie każdy narząd w ciele, więc objawy mogą się znacznie różnić w zależności od osoby.

Osoby z SLE mogą doświadczać szeregu objawów, takich jak:

  • problemy skórne, w tym wysypki i drobne czerwone plamki,
  • zmęczenie,
  • gorączka,
  • bolesne lub opuchnięte stawy,
  • utrata wagi,
  • wrażliwość na słońce,
  • owrzodzenia jamy ustnej,
  • niedokrwistość lub mała liczba krwinek czerwonych,
  • leukopenia lub mała liczba białych krwinek,
  • ból w klatce piersiowej
  • bóle głowy,
  • problemy ze wzrokiem,
  • ból brzucha,
  • nudności lub wymioty,
  • trudności w oddychaniu,
  • wypadanie włosów,
  • obrzęk lub obrzęk kończyn.



Powikłania

Między jedną trzecią a połową osób żyjących z toczniem doświadcza zapalenia, które atakuje ich nerki, powodując stan zwany toczniowym zapaleniem nerek. Bez leczenia toczniowe zapalenie nerek może przejść do schyłkowej niewydolności nerek, która jest stanem zagrażającym życiu.

Toczniowe zapalenie nerek powoduje następujące objawy:

  • bolesne lub opuchnięte stawy,
  • ból w mięśniach,
  • gorączka,
  • wysypka w kształcie motyla na twarzy,

SLE może wpływać na serce, prowadząc między innymi do stanu zapalnego tkanki wokół tego narządu i nieprawidłowych zastawek serca. Miażdżyca tętnic, postać choroby serca, występuje częściej wśród osób z SLE niż wśród osób, które nie mają tej choroby.

SLE może uszkadzać układ nerwowy i przyczyniać się do następujących stanów:

  • osłabienia kończyn,
  • zmian w odczuwaniu,
  • trudności w przetwarzaniu myśli,
  • drgawek,
  • udaru.



Przyczyny

Dokładna przyczyna SLE pozostaje nieznana. Jednak zmiany lub mutacje w określonych genach mogą zwiększać ryzyko rozwoju SLE. Mutacje genetyczne, które naukowcy powiązali z SLE, często obejmują geny regulujące funkcje odpornościowe organizmu, zwane genami głównego układu zgodności tkankowej (MHC). Jednak nie każdy z odmianą genu SLE rozwinie tę chorobę.

Kilka innych czynników może zwiększyć ryzyko rozwoju SLE. Według American College of Rheumatology kobiety są 10 razy bardziej narażone na rozwój tocznia niż mężczyźni .

Inne czynniki, które mogą przyczynić się do SLE obejmują:

  • hormony płciowe,
  • narażenie na toksyczne chemikalia, światło słoneczne lub niektóre leki,
  • infekcje wirusowe,
  • dietę,
  • stres.



Leczenie

Obecnie nie ma lekarstwa na SLE. Leczenie skupia się na zmniejszeniu objawów — lub wywołaniu remisji — i zapobieganiu poważnym powikłaniom, takim jak schyłkowa choroba nerek.

Leki

W zależności od objawów i dotkniętych narządów, osoba z SLE może otrzymać jeden lub więcej z następujących rodzajów leków:

  • niesteroidowe leki przeciwzapalne ( NLPZ ), w tym aspiryna,
  • antymetabolity, takie jak metotreksat,
  • leki przeciwmalaryczne, w tym chlorochina,
  • kortykosteroidy, na przykład kremy z prednizonem,
  • leki biologiczne, takie jak belimumab,
  • leki immunosupresyjne, w tym azatiopryna i cyklosporyna,
  • rozcieńczalniki krwi, takie jak warfaryna.

Leki te działają w celu zmniejszenia stanu zapalnego, aktywności układu odpornościowego lub uszkodzenia organizmu wynikającego z SLE. Lekarze czasami przepisują kombinację różnych leków w leczeniu SLE.

Zmiany w diecie

Osoby cierpiące na TRU i toczniowe zapalenie nerek mogą rozważyć wprowadzenie następujących zmian w diecie, aby pomóc w radzeniu sobie z objawami:

  • ograniczenie spożycia sodu,
  • ograniczenie tłuszczów nasyconych i trans,
  • kupowanie świeżej żywności tak często, jak to możliwe,
  • unikanie żywności pakowanej i gotowych posiłków,
  • ograniczenie białek zwierzęcych,
  • spożywanie większej ilości białek roślinnych, takich jak orzechy i fasola,
  • jedzenie pokarmów bogatych w potas, w tym bananów, ziemniaków i pieczywa pełnoziarnistego,
  • spożywanie pokarmów o niskiej zawartości fosforu, takich jak świeże owoce i warzywa.

Ponieważ osoby z SLE mają zwiększone ryzyko chorób serca, szczególnie ważne jest przestrzeganie zdrowej diety, która zmniejsza inne czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi i otyłość.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz