Awokado to owoc, który ma spore grono fanów. Niektórych przyciąga jego wygląd, kolor a inni kochają go za smak… Jedno jest pewne. Awokado jest bombą tłuszczową oraz witaminową (oczywiście mowa tutaj o zdrowych tłuszczach). Ma niesamowite właściwości lecznicze takie jak obniżanie poziomu cholesterolu i jest bardzo pomocne w leczeniu nadciśnienia. Zawarty w nim potas usprawnia pracę serca.
Zanim przejdę do przepisów dwóch potraw, które można przyrządzić z wykorzystaniem awokado, chcę zwrócić uwagę na to, które owoce nadają się już do spożycia.
Przede wszystkim awokado musi być miękkie. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości i owoc jest twardy, należy jeszcze poczekać. Niestety niedojrzałe awokado jest gorzkie i nie nadaje się do spożycia. Na sklepowych półkach większość sprzedawanych owoców jest bardzo twarda. Dzięki temu mogą zachować dłużej świeżość. Oczywiście można je kupić, jednak musimy poczekać aż spokojnie dojrzeją. Jeżeli chcemy przyspieszyć ten proces, możemy położyć obok awokado kilka jabłek. Jabłka wytwarzają etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców. A kiedy oba owoce zamkniemy w woreczku ten proces będzie jeszcze szybszy. Warto również zwrócić uwagę na kolor skórki. Powinna być ciemnozielona.
Jeżeli obie rzeczy są spełnione (miękkość oraz kolor skórki) możemy śmiało stwierdzić, że owoc nadaje się do spożycia.
I tutaj powstaje następne pytanie. Co można przyrządzić do jedzenia, aby wydobyć prawdziwy smak awokado?
Oto 2 przepisy, dzięki którym ze zwykłego awokado stworzysz przepyszną przekąskę.
KREM CZEKOLADOWY
Składniki:
- Dojrzałe awokado
- Dojrzały duży banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 lub 3 łyżki naturalnego kakao
Wykonanie jest banalnie proste. Obranego ze skórki banana oraz awokado, rozgniatamy widelcem (lub blendujemy), dodajmy masło orzechowe oraz kakao. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To tylko 5 min pracy a sklepowe kremy czekoladowe możemy zastąpić przepysznym, a przede wszystkim zdrowym kremem własnego wyrobu.
GUACAMOLE
Składniki:
- Awokado
- Duży pomidor (lub 2 małe)
- Koperek lub natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka soku z cytryny/ limonki
- 1/4 cebuli (opcjonalnie)
Rozgniatamy awokado, dodajmy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz powalamy łyżeczką soku z cytryny. Do podkreślenia smaku polecam dodać świeży koperek lub natkę pietruszki.
Mam nadzieję, że te dwa proste przepisy, przekonają Cię, aby włączyć ten wspaniały owoc do swojej codziennej diety
Smacznego!
Skomentuj