Weekend za pasem! Ostatnie dwa dni tygodnia to dla wielu z nas czas odpoczynku… także od zdrowej diety. Ale spokojnie można połączyć weekendową “rozpustę” i zdrowe jedzenie. Można np. sięgnąć po samodzielnie wykonane słodycze. Sprawdźcie nasz przepis na kulki mocy!
Przepis na kulki mocy
Składniki
• Daktyle 100 g
• Woda z moczenia daktyli 6-10 łyżek
• Płatki owsiane 8 czubatych łyżek
• Kakao 3 łyżki plus 2 łyżki do formowania
• Orzechy laskowe mielone 80 g
• Otręby owsiane lub pszenne 4 łyżki
Wykonanie
1. Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na co najmniej 15 minut. Potem pokrój, wrzuć do malaksera. Wlej 6-7 łyżek wody, w której moczyły się daktyle.
2. Wsyp płatki owsiane i kakao (3 łyżki). Rozdrobnij, w razie potrzeby, wlej trochę więcej wody.
3. Do masy wsyp orzechy i otręby, to pozwoli ją zagęścić. Dłonie oprósz kakao, nabieraj porcje masy i formuj kulki wielkości włoskiego orzecha.
4. Połóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, schłodź w lodowce przez 2-3 godziny. Potem możesz oprószyć kakao i liofilizowanymi malinami.
2. Wsyp płatki owsiane i kakao (3 łyżki). Rozdrobnij, w razie potrzeby, wlej trochę więcej wody.
3. Do masy wsyp orzechy i otręby, to pozwoli ją zagęścić. Dłonie oprósz kakao, nabieraj porcje masy i formuj kulki wielkości włoskiego orzecha.
4. Połóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, schłodź w lodowce przez 2-3 godziny. Potem możesz oprószyć kakao i liofilizowanymi malinami.
Dodaj: posiekane jagody goji, rodzynki, żurawinę
Zamień: orzechy laskowe na włoskie lub migdały, daktyle na suszone śliwki
Przepis na kulki mocy pochodzi z książki Beauty Cook Book. Jak jeść świadomie i wyglądać bosko autorstwa Beaty Grątkowskiej
Skomentuj