Witamina D: (D2 ergokalcyferol, D3 – cholekalcyferol)
Witamina D jest niezbędna w prawidłowym wzroście i mineralizacji kości i zębów. Jest syntezowana w skórze oraz pobierana z pożywienia. Jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz odporna na działanie wysokich temperatur. Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforową. Na niedobór witaminy D najczęściej cierpią osoby starsze. Witaminę D warto sztucznie suplementować w okresie jesienno- zimowym.
Przyczyny niedoboru witaminy D:
Brak ekspozycji na światło słoneczne
Stosowanie niektórych leków
Stany zapalne wątroby i nerek
Nieprzyswajanie odpowiednich pokarmów
W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
– słoneczko!
– ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź
– żółtka jaj
– produkty mleczne
– ser żółty
– oleje roślinne
Skutki niedoboru:
– krzywica
– osteoporoza
– łamliwość kości
– choroby i wypadanie zębów
– demineralizacja kości
– osłabienie i drżenie mięśni
Witamina E: Tokoferol
Mało znana i niedoceniana witamina. Niezbędna w prawidłowym przebiegu ciąży. Ma działanie antyoksydacyjne oraz spowalnia starzenie się organizmu. Nazywana witaminą młodości i płodności. Niedobory witaminy E występują stosunkowo rzadko. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz jest odporna na działanie wysokich temperatur.
Witamina E zapobiega uszkodzeniu błony komórkowej, tym samym hamuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Zapobiega chorobom układu krążenia takich jak miażdżyca oraz zawał serca. Przez ochronny wpływ na błonę komórkową ogranicza utlenianie się cholesterolu (LDL) i tworzeniu blaszki miażdżycowej, która powoduje zwężanie się naczyń krwionośnych.
Objawy niedoboru witaminy E:
– wypadanie włosów
– zmęczenie
– anemia
– wysoki poziom cholesterolu
– osłabienie oraz znużenie
– uszkodzenie tkanki nerwowej
– przebarwienia skórne
– spadek masy mięśniowej
– bezpłodność (dotyczy mężczyzn i kobiet)
– problemy w utrzymaniu ciąży
W jakich produktach znajdziemy witaminą E?
Witamina E jest wytwarzana tylko w roślinach. Najwięcej jest jej w orzechach oraz roślinach strączkowych.
– zielone warzywa: sałata, kiełki
– migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
– mleko oraz produkty mleko pochodne
Skomentuj