fbpx
porady zdrowa kuchnia

Witaminy pod lupą – D3, E

Przed Tobą kolejna część konkretnej wiedzy na temat niezbędnych do życia witamin. Dziś przyjrzymy się witaminie D oraz E.



Witamina D:  (D2 ergokalcyferol, D3 – cholekalcyferol)

Witamina D jest niezbędna w prawidłowym wzroście i mineralizacji kości i zębów. Jest syntezowana w skórze oraz pobierana z pożywienia.  Jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz odporna na działanie wysokich temperatur. Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforową.  Na niedobór witaminy D najczęściej cierpią osoby starsze. Witaminę D warto sztucznie suplementować w okresie jesienno- zimowym.

Przyczyny niedoboru witaminy D:

Brak ekspozycji na światło słoneczne

Stosowanie niektórych leków

Stany zapalne wątroby i nerek

Nieprzyswajanie odpowiednich pokarmów

W jakich produktach znajdziemy witaminę D?

– słoneczko!

– ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź

– żółtka jaj

– produkty mleczne

– ser żółty

– oleje roślinne

Skutki niedoboru:

– krzywica

– osteoporoza

– łamliwość kości

– choroby i wypadanie zębów

– demineralizacja kości

– osłabienie i drżenie mięśni



Witamina E:  Tokoferol

Mało znana i niedoceniana witamina. Niezbędna w prawidłowym przebiegu ciąży. Ma działanie antyoksydacyjne oraz spowalnia starzenie się organizmu. Nazywana witaminą młodości i płodności. Niedobory witaminy E występują stosunkowo rzadko. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz jest odporna na działanie wysokich temperatur.

Witamina E zapobiega uszkodzeniu błony komórkowej, tym samym hamuje szkodliwy wpływ wolnych rodników.  Zapobiega chorobom układu krążenia takich jak miażdżyca oraz zawał serca. Przez ochronny wpływ na błonę komórkową ogranicza utlenianie się cholesterolu (LDL) i tworzeniu blaszki miażdżycowej, która powoduje zwężanie się naczyń krwionośnych.

Objawy niedoboru witaminy E:

– wypadanie włosów

– zmęczenie

– anemia

– wysoki poziom cholesterolu

– osłabienie oraz znużenie

– uszkodzenie tkanki nerwowej

– przebarwienia skórne

– spadek masy mięśniowej

– bezpłodność (dotyczy mężczyzn i kobiet)

– problemy w utrzymaniu ciąży

W jakich produktach znajdziemy witaminą E?

Witamina E jest wytwarzana tylko w roślinach. Najwięcej jest jej w orzechach oraz roślinach strączkowych.

– zielone warzywa: sałata, kiełki

– migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe,

–  mleko oraz produkty mleko pochodne

aneta_lifestyle

Przez wiele lat trenowałam wyczynowo pływanie i stąd wzięła się moja pasja do sportu oraz zdrowego stylu życia. Ponadto jestem instruktorem pływania i na co dzień pracuję, ucząc i trenując innych. Wiem również jak bardzo ważne jest bezpieczeństwo w wodzie - jestem ratownikiem WOPR oraz studentką kierunku Ratownictwo Medyczne. Moim największym osiągnięciem jest pierwsze miejsce w Ogólnopolskich Zawodach Uczelni Wyższych w Ratownictwie Medycznym. Z zamiłowaniem prowadzę lifestylowe konto na Instagramie, w którym dzielę się swoimi zainteresowaniami, przepisami oraz zdjęciami z dnia codziennego. Kocham podróżować i odwiedzać nowe kraje. W wolnych chwilach uwielbiam spacerować, gotować i testować nowe przepisy.

Skomentuj

Zostaw komentarz