Jakie są właściwości odżywcze arbuza? Arbuz to słodka i orzeźwiająca niskokaloryczna letnia przekąska. Pomaga zachować odpowiednie nawodnienie, a także niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jakie jeszcze są właściwości arbuza?
Razem z kantalupą, melonem i ogórkiem, arbuz należą do rodziny dyniowatych.
Istnieje pięć popularnych rodzajów arbuza: z pestkami, bez pestek, mini, żółty i pomarańczowy.
W tym artykule dowiesz się więcej o możliwych korzyściach zdrowotnych i wartości odżywczej arbuza.Poznasz kilku wskazówkach dotyczących jego podawania. Dowiesz się też, kto powinien arbuzów unikać.
Właściwości i korzyści zdrowotne arbuza
Arbuz składa się w około 90% z wody, co sprawia, że jest pomocny przy utrzymywaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu w lecie. Może również pomóc zaspokoić ochotę na słodycze.
Arbuz zawiera również przeciwutleniacze. Substancje te mogą pomóc usunąć z organizmu cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Organizm wytwarza wolne rodniki podczas naturalnych procesów, jakim jest metabolizm. Mogą również rozwijać się w wyniku palenia, zanieczyszczenia powietrza, stresu i innych presji środowiskowych.
Jeśli w organizmie pozostanie zbyt wiele wolnych rodników, może wystąpić stres oksydacyjny. Może to spowodować uszkodzenie komórek i prowadzić do szeregu chorób, takich jak m.in. rak i choroby serca.
Organizm może naturalnie usunąć niektóre wolne rodniki, ale przeciwutleniacze pochodzące z naszej diety wspomagają ten proces.
Poniżej przedstawiono niektóre sposoby, w jakie przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze zawarte w arbuzie mogą pomóc chronić zdrowie człowieka.
Właściwości arbuza a zapobieganie astmie
Niektórzy eksperci uważają, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju astmy. Obecność niektórych przeciwutleniaczy w organizmie, w tym witaminy C, może zmniejszać ryzyko astmy.
Badania nie potwierdziły, że przyjmowanie suplementów witaminy C może pomóc w zapobieganiu astmie, ale dieta bogata w witaminę C może zapewnić pewną ochronę.
Kubek kulek arbuzowych o wadze około 154 gramów dostarcza 12,5 miligrama witaminy C, czyli od 14% do 16% dziennego zapotrzebowania człowieka.
Właściwości arbuza dla ciśnienia krwi
W badaniu z 2012 roku naukowcy odkryli, że ekstrakt z arbuza obniża ciśnienie krwi w okolicach kostek u osób w średnim wieku z otyłością i wczesnym nadciśnieniem. Autorzy zasugerowali, że L-cytrulina i L-arginina – dwa przeciwutleniacze zawarte w arbuzie – mogą poprawiać pracę tętnic.
Likopen – kolejny przeciwutleniacz występujący w arbuzie – może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Przegląd badań naukowych z 2017 roku sugerował, że może to zrobić poprzez redukcję stanu zapalnego związanego z lipoproteinami o dużej gęstości (HDL, „dobry” cholesterol).
Fitosterole to związki roślinne, które mogą pomóc w zwalczaniu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL, „złego” cholesterolu). Niektóre wytyczne zalecają codzienne spożywanie 2 gramów fitosteroli. 154 g kulek arbuzowych zapewnia niewielką ilość, na poziomie 3,08 mg.
Obniżenie cholesterolu LDL może pomóc w zapobieganiu nadciśnieniu i chorobom sercowo-naczyniowym, ale dokładny wpływ fitosteroli na te schorzenia pozostaje niejasny.
Właściwości arbuza a rak
Amerykański National Cancer Institute zauważa, że wolne rodniki mogą odgrywać rolę w rozwoju niektórych rodzajów raka. Stres oksydacyjny, który wywołują, może spowodować uszkodzenie komórek DNA.
Naturalne przeciwutleniacze w arbuzie, takie jak witamina C, mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom poprzez zwalczanie wolnych rodników.
Niektóre badania powiązały również spożycie likopenu z niższym ryzykiem raka prostaty.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o powiązaniach między rakiem a dietą.
Właściwości arbuza a trawienie
Arbuz ma wysoką zawartość wody, a także dostarcza organizmowi trochę błonnika. Te składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit, zapobiegając zaparciom i promując regularność wypróżnień.
Masz problem z zaparciami? Kliknij tutaj po praktyczne sposoby na zaparcia!
Nawodnienie
Arbuz składa się w około 90% z wody i posiada też sporo elektrolitów, takich jak potas. Czyni to z niego zdrową przekąskę podczas gorących letnich miesięcy.
Możesz jeść arbuza na świeżo, w postaci soku lub zamrożonego w postaci domowych lodów.
Mózg i układ nerwowy
Cholina to kolejny przeciwutleniacz występujący w arbuzie.
Przyczynia się do następujących funkcji w naszym ciele:
- ruch mięśni
- uczenie się i pamięć
- utrzymanie struktury błon komórkowych
- przekazywanie impulsów nerwowych
- wczesny rozwój mózgu
Jedna z teorii sugeruje, że cholina może pomóc spowolnić postęp demencji w chorobie Alzheimera, ale nie ma wystarczających dowodów, aby to potwierdzić.
Co to jest dieta wzmacniająca mózg? Dowiedz się klikając tutaj.
Arbuz na ból mięśni
Sok z arbuza i arbuz może zmniejszyć bolesność mięśni i przyspieszyć czas regeneracji po wysiłku u sportowców.
W badaniu z 2017 roku sportowcy wypijali pół litra placebo lub soku z arbuza z dodatkiem L-cytruliny na 2 godziny przed przebiegnięciem półmaratonu. Osoby, które spożywały napój arbuzowy, zgłaszały mniejszy ból mięśni 24–72 godziny po wyścigu.
Nie jest jasne, czy spożywanie soku z arbuza bez dodatku L-cytruliny miałoby taki sam efekt.
Właściwości arbuza dla skóry
Arbuz zawiera witaminę C, której organizm potrzebuje do produkcji kolagenu. Kolagen jest niezbędny dla budowy komórek i funkcji odpornościowych. Witamina C wspomaga również gojenie ran.
Badania sugerują, że witamina C może pomóc w promowaniu zdrowej skóry, w tym zmniejszaniu ryzyka uszkodzeń związanych z wiekiem.
Poznaj wskazówki dotyczące innych produktów przyjaznych dla skóry klikając tutaj.
Właściwości arbuza a syndrom metabliczny
W 2019 roku naukowcy opublikowali wyniki wskazujące, że arbuz może poprawić objawy zespołu metabolicznego, w tym otyłość i problemy sercowo-naczyniowe. W badaniu 33 osoby z nadwagą lub otyłością spożywały codziennie 2 szklanki arbuza lub niskotłuszczowe ciasteczka przez 4 tygodnie.
Osoby, które jedły arbuza, zgłaszały, że przez dłuższy czas czują się mniej głodne i bardziej zadowolone niż ci, którzy jedli ciasteczka.
Ponadto po 4 tygodniach ci, którzy jedli arbuza, mieli:
- wyższy poziom przeciwutleniaczy we krwi
- niższą masę ciała i wskaźnik masy ciała (BMI)
- niższe skurczowe ciśnienie krwi
- poprawiony stosunek talii do bioder
Ci, którzy jedli ciasteczka, mieli wyższy poziom stresu oksydacyjnego niż grupa arbuzowa. Zwiększyło się u nich również ciśnienie krwi i poziom tkanki tłuszczowej.
Wyniki sugerują, że arbuz może być dobrą przekąską dla osób z otyłością i zespołem metabolicznym.
Właściwości moczopędne arbuza
Niektórzy ludzie używają leków moczopędnych, aby pomóc organizmowi usunąć nadmiar wody i soli. Może to być przydatne dla osób z problemami z nerkami, wysokim ciśnieniem krwi i innymi schorzeniami.
Badanie na myszach z 2014 roku wykazało, że moczopędne działanie arbuza może być równie skuteczne jak furosemid, który jest dobrze znanym diuretykiem. To może sprawić, że będzie to naturalna opcja dla osób skłonnych do zatrzymywania płynów. Nigdy nie przerywaj przyjmowania leków moczopędnych na receptę bez rozmowy z lekarzem.
Właściwości odżywcze arbuza
W jednej szklance arbuza | Rekomendowana dzienna dawka | |
Energia (kcal) | 46.2 | 1,800 – 3,000 |
Węglowodany (g) | 11.6, w tym 9.6 g cukry | 130 |
Błonnik (g) | 0.6 | 22.4 – 33.6 |
Wapń (mg) | 10.8 | 1,000 – 1,200 |
Fosfor (mg) | 16.9 | 700 |
Magnez (mg) | 15.4 | 320 – 420 |
Potas (mg) | 172 | 4,700 |
Witamina C (mg) | 12.5 | 75 – 90 |
Kwas foliowy(mcg) | 4.6 | 400 |
Cholina (mg) | 6.3 | 425 – 550 |
Witamina A (mcg) | 43.1 | 700 – 900 |
Beta karoten (mcg) | 467 | Brak danych |
Luteina & zeaksantyna(mcg) | 12.3 mcg | Brak danych |
Likopen (mcg) | 6,980 | Brak danych |
Fitosterole (mg) | 3.08 | Brak danych |
Kto powinien uważać na arbuzy?
Umiarkowane ilości arbuza nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia większości ludzi, ale niektórzy będą musieli być bardziej ostrożni niż inni.
Cukrzyca: Arbuz to owoc z naturalną zawartością cukru. Osoby chore na cukrzycę muszą uwzględniać zawarte w nim węglowodany w swoim dziennym planie posiłków. Lepiej jest spożywać arbuza w całości niż w postaci soku, ponieważ wyciskanie soku usuwa błonnik, ułatwiając wchłanianie cukru przez organizm. Może to zwiększyć ryzyko skoku glukozy. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na wielkość porcji, tak jak w przypadku wszystkich owoców i soków.
Alergia: U niektórych mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu po zjedzeniu arbuza. W takim przypadku dana osoba potrzebuje pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do anafilaksji, która jest stanem zagrażającym życiu.
Skomentuj