Pogoda za oknem jest wprawdzie jeszcze ładna, ale w powietrzu czuć już, że lat powoli dobiega końca. A jesień, choć bywa piękna, jest też okresem przeziębień. Niektóre infekcje nie wymagają przyjmowaniu środków farmakologicznych i skutecznie mogą zwalczyć je naturalne metody. Do grup ziół pomagających zwalczyć objawy przeziębienia (takie jak np. kaszel) należy tymianek. Poznaj jego właściwości lecznicze tymianku i dowiedz się jak do stosować.
Na kaszel i przeziębienie
Tymianek jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych przy infekcjach dróg oddechowych. Pomaga zwalczyć kaszel i łagodzi podrażnione drogi oddechowe. W przypadku infekcji warto stosować tymianek w postaci naparu.
Właściwości przeciwzapalne
Tymianek odznacza się wysoką zawartością polifenoli. Dzięki temu zioło to ma właściwości przeciwzapalne. Może być zatem wykorzystywane w zwalczaniu stanu zapalnego, objawów infekcji bakteryjnych, a także przy trudno gojących się ranach.
Wsparcie układu odpornościowego
Tymianek jest bogaty w składniki odżywcze, witaminy (w tym w witaminę C) i minerały. Ma dużą zawartość żelaza, a także wspomnianych wcześniej polifenoli. Dzięki temu włączenie go do diety korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.
Poznaj inne produkty wzmacniające odporność.
Działania moczopędne
Dzięki właściwościom moczopędnym, tymianek może wspomóc oczyszczanie organizmu z toksyn. Korzystnie działa również na nerki i cały układ moczowy.
Na lepsze trawienie
Właściwości lecznicze tymianku dotyczą także układu pokarmowego. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, zioło to łagodzi dolegliwości jelitowe, wspomaga proces trawienia i zapobiega wzdęciom.
Spokój i relaks
Tymianek działa korzystnie nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na psychikę. Działa uspokajająco, pomaga się wyciszyć. Przyjmowany przed snem ułatwia również zasypianie. Z pewnością sprawdzi się po ciężkim dniu pracy.
Jak stosować tymianek?
Tymianek można stosować na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest oczywiście użycie go jako przyprawy w kuchni. Stanowi on doskonały dodatek do drobiu, dziczyzny, ryb, a także sałatek. Można łączyć go z innymi przyprawami, ale z umiarem, ze względu na jego specyficzny zapach. Nie zaleca się natomiast łączenia tymianku z majerankiem.
W celach leczniczych warto przygotować napar z tymianku. Jak go przygotować? Odmierz łyżkę ziela i zalej 400 ml wrzątku. Następnie odstaw na 15 minut, a potem przecedź. Prawda, że proste?
A jeśli szukasz przepisów na ziołowe specyfiki i informacji na temat produktów na odporność, sięgnij po książkę S.O.S. dla odporności.
Skomentuj