Ananas to tropikalny owoc dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym i często spożywany w wielu domach na całym świecie. Krzysztof Kolumb przywiózł ananasy z powrotem do Europy po wyprawie do Ameryki Południowej. Ananasy stały się znane jako ekstrawagancki i egzotyczny owoc, podawany tylko na najbardziej wystawnych bankietach. Dzisiaj z kolei są one powszechne, a ludzie mogą cieszyć się ich smakiem. Powstało też mnóstwo produktów wytwarzanych z tych owoców, jak chociażby dżemy, soki, galaretki i słodkie smakołyki. W Ameryce Środkowej i Południowej ananas jest ceniony nie tylko ze względu na słodki smak, ale od stuleci stosuje się go w leczeniu problemów trawiennych i stanów zapalnych. Poznaj właściwości zdrowotne ananasów.
Właściwości odżywcze ananasa
Jedna filiżanka świeżych kawałków ananasa zawiera:
82 kalorii
0,2 g tłuszczu
0 g cholesterolu
2 miligramy sodu
21,65 g węglowodanów całkowitych (w tym 16 gramów cukru i 2,3 gramów błonnika)
0,89 g białka
Ta sama ilość świeżych kawałków ananasa zapewnia odpowiednio tyle procent zalecanego dziennego spożycia witamin i minerałów:
131% witaminy C.
2% witaminy A.
2% wapnia
3% żelaza
Ananas jest również źródłem innych ważnych witamin i minerałów w mniejszych stężeniach:
tiamina
ryboflawina
witamina B-6
folian
kwas pantotenowy
magnez
mangan
potas
beta-karoten i inne przeciwutleniacze
Świeży ananas jest jedynym znanym źródłem enzymu zwanego bromelainą, który może zapewniać szereg różnych korzyści zdrowotnych.
Korzyści zdrowotne ananasa
Od dawna wiadomo, że jedzenie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób związanych ze stylem życia.
Wiele badań sugeruje, że zwiększone spożycie pokarmów roślinnych, takich jak ananasy, zmniejsza ryzyko otyłości, ogólnej śmiertelności, cukrzycy i chorób serca.
Promuje również zdrową cerę i włosy, zwiększoną energię i ogólnie niższą wagę.
Oto możliwe korzyści z jedzenia ananasa.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej
W jednym prospektywnym badaniu z 2004 roku, ludzie, którzy jedli 3 lub więcej porcji owoców dziennie, wykazywali zmniejszone ryzyko wystąpienia lub spowolnienie postępu zwyrodnienia plamki żółtej.
Zapobieganie astmie
Ryzyko zachorowania na astmę jest niższe u osób spożywających dużą ilość niektórych składników odżywczych.
Jednym z tych składników odżywczych jest beta-karoten. Występuje w pomarańczowych, żółtych i ciemnozielonych pokarmach roślinnych, takich jak ananas, mango, papaja, morele, brokuły, kantalupa, dynia i marchew.
Niektóre mniejsze badania sugerują, że bromelaina może również przyczynić się do zmniejszenia objawów astmy.
Ciśnienie krwi
Zwiększenie spożycia potasu poprzez spożywanie owoców i warzyw o dużej zawartości tego pierwiastka może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Według National Health and Nutrition Survey w USA, mniej niż 2 procent dorosłych w spożywa codzienne zalecane 4700 mg.
Wysokie spożycie potasu wiąże się 20% obniżeniem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn.
Rak
Ananasy jako doskonałe źródło witaminy C, silnego przeciwutleniacza, mogą pomóc w walce z powstawaniem wolnych rodników. Uważa się, że zwalczanie ich jest jedną z metod prewencyjnych.
Starsze badania wykazały powiązanie beta-karotenu z rozwojem raka jelita grubego w populacji japońskiej.
Badanie kontrolne przypadku z 2004 r. wiązało beta-karoten z ochronnym działaniem przed rakiem prostaty. Jednak nowsze badania podważyły te odkrycia.
Wysokie spożycie błonnika ze wszystkich owoców i warzyw wiąże się z obniżonym ryzykiem raka jelita grubego.
Cukrzyca
Osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę bogatą w błonnik, mają zwykle niższy poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2 mogą mieć wyższy poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny.
Jeden średni ananas dostarcza około 13 g błonnika.
Zalecenia dietetyczne dla Amerykanów zalecają sprawdzone źródło 21 do 25 g dziennie dla kobiet i od 30 do 38 g dziennie dla mężczyzn.
Trawienie
Ananasy, ze względu na zawartość błonnika i wody, pomagają zapobiegać zaparciom i promować regularność wypróżnień, co wpływa na zdrowie przewodu pokarmowego.
Ananasy są również bogate w bromelainę, enzym, który pomaga organizmowi trawić białka. Bromelaina zmniejsza także zapalne komórki odpornościowe, zwane cytokinami, które uszkadzają wyściółkę przewodu pokarmowego.
Niejadalne łodygi są najbardziej skoncentrowanym źródłem bromelainy, które można ekstrahować – dlatego stosuje się je do produkcji suplementów.
Płodność
Wykazano, że diety bogate w przeciwutleniacze poprawiają płodność. Ponieważ wolne rodniki mogą uszkadzać układ rozrodczy, dla osób próbujących zajść w ciążę zaleca się pokarmy o wysokiej aktywności przeciwutleniającej, takie jak własnie ananasy.
Przeciwutleniacze zawarte w ananasie, takie jak witamina C i beta-karoten, oraz witaminy i minerały, miedź, cynk i folian, mają właściwości, które wpływają zarówno na płodność mężczyzn, jak i kobiet.
Stany zapalne i gojenie urazów
Niektóre badania wykazały, że bromelaina, głównie w łodydze, może zmniejszyć obrzęk, zasinienie, czas gojenia się i ból związany z urazem i interwencją chirurgiczną.
Zdrowe serce
Zawartość błonnika, potasu i witaminy C w ananasie sprzyja zdrowiu serca.
W jednym badaniu osoby, które spożywały 4069 mg potasu dziennie, zmniejszyły ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca o 49% w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniej potasu.
Naukowcy łączą wysokie spożycie potasu ze zmniejszonym ryzykiem udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej, zachowaniem gęstości mineralnej kości i zmniejszeniem ryzyka tworzenia się kamieni nerkowych.
Skóra
Przeciwutleniająca witamina C, gdy jest spożywana w swojej naturalnej formie lub stosowana miejscowo, może pomóc w walce z uszkodzeniami skóry spowodowanymi przez słońce i zanieczyszczenia, zmniejszyć zmarszczki i poprawić ogólną teksturę skóry.
Witamina C odgrywa również istotną rolę w tworzeniu kolagenu, systemu wsparcia skóry.
Chcesz dowiedzieć się więcej o wpływie witaminy C na skórę? Kliknij tutaj!
Kiedy nie spożywać ananasów?
Beta-adrenolityki, rodzaj leków najczęściej przepisywanych na choroby serca, mogą powodować wzrost poziomu potasu we krwi. Pokarmy o wysokiej zawartości potasu należy spożywać z umiarem podczas przyjmowania tego typu leków.
Spożywanie zbyt dużej ilości potasu może być szkodliwe dla osób, których nerki nie są w pełni funkcjonalne. Jeśli nerki nie są w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi, może być to nawet śmiertelne.
Osoby z chorobą refluksową przełyku (GERD) mogą odczuwać nasilenie objawów, takich jak zgaga, podczas spożywania produktów o wysokiej kwasowości. Jednak poszczególne reakcje są różne.
Skoncentruj się na utrzymaniu zróżnicowanej diety i dodawaniu do niej całej gamy składników odżywczych, a nie określonych pokarmów.
Ile ananasa powinienem jeść dziennie?
Zalecane jest minimum 5 porcji owoców i warzyw dziennie dla polepszenia ogólnego stanu zdrowia. Eksperci zachęcają by jeść więcej warzyw niż owoców jeśli chcemy schudnąć, co pozostawia miejsce na około 2 porcje owoców dziennie.
Skomentuj