fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne brzoskwiń



Brzoskwinie to owoce pochodzące z północno-zachodnich Chin. Należą do rodziny owoców pestkowych, co oznacza, że ​​ich miąższ otacza jedno duże, środkowe nasiono. Wewnętrzny miąższ brzoskwini ma kolor od białego do żółtego lub pomarańczowego. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Sezon na nie przypada latem, dlatego warto właśnie teraz przekonać się, jakie korzyści zdrowotne wynikają z jedzenia ich. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne brzoskwiń i dlaczego warto jej jeść!

Wartości odżywcze

100 g brzoskwiń zawiera:

  • Wartość energetyczna – 39 kcal,
  • Białko – 0,91 g,
  • Tłuszcze – 0,25 g,
  • Węglowodany – 9,54 g (w tym cukry proste: 8,39 g),
  • Błonnik – 1,5 g.

Witaminy

  • Witamina C – 6,6 mg,
  • Tiamina – 0,024 mg,
  • Ryboflawina – 0,031 mg,
  • Niacyna – 0,806 mg,
  • Witamina B6 – 0,025 mg.

Zachowanie zdrowia skóry

Brzoskwinie zawierają znaczącą dawkę witaminy C. Jej regularne spożywanie może z kolei poprawić stan naszej skóry. Ten silny przeciwutleniacz odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu. Kolagen działa jako system wsparcia dla skóry, wspomagając gojenie się ran i wzmacniając siłę skóry. Dodatek witaminy C w diecie wpływa pozytywnie na elastyczność i koloryt skóry.

Właściwości przeciwnowotworowe

Brzoskwinie pomagają w zwalczaniu nowotworów piersi. Dzieje się tak dzięki zawartym w nim fenolom, które zwalczaj wodne rodnki. Spożywanie brzoskwiń może pomóc w zahamowaniu rozwoju nowotworu piersi oraz przyczynia się do zapobiegania przerzutom. Niemniej, nie można traktować brzoskwiń jako lekarstwa na raka. Dieta stanowi wsparcie dla leczenia nowotworów, jednak tylko za jej pomocą nie można doprowadzić do remisji.



Wsparcie pracy nerek

Brzoskwinie w 90% składają się z wody. Dzięki temu działają moczopędnie, a co za tym idzie – oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. W wyniku tego wspierają pracę nerek i układu moczowego. Funkcja oczyszczania organizmu może okazać się szczególnie ważna dla osób cierpiące na choroby reumatyczne. Usunięcie szkodliwych substancji z organizmu może przyczynić się do złagodzenia objawów schorzenia.

Przeciwdziałanie anemii

Brzoskwinie wspierają produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu włączenie ich do diety będzie korzystne dla osób zmagających się z anemią.

Wsparcie układu pokarmowego

Brzoskwinie są bogate w błonnik, który stanowi istotny składnik dla zdrowia układu pokarmowego. Błonnik wspomaga układ trawienny, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dodatkowo, brzoskwinie są niskokaloryczne i nie zawierają dużo cukru. Dzięki temu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej.

Właściwości brzoskwiń a ciąża

Właściwości zdrowotne brzoskwiń dotyczą także… ciąży! Przyszłe mamy często zastanawiają się czy powinny jeść dany produkt. W przypadku brzoskwiń nie ma przeciwwskazać. Co więcej, owoce te zawierają kwas foliowy, który nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie przyszłej mamy, ale także wspiera rozwój płodu.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz