fbpx
porady zdrowa kuchnia

Właściwości zdrowotne cebuli

właściwości cebuli



Niedawno media obiegła informacja, że polska cebula robi prawdziwą furorę na europejskich rynkach. Niekorzystne warunki pogodowe sprawiły, iż w innych krajach UE uprawa tego warzywa znacznie zmalała. Tymczasem nasza rodzima cebula ma się dobrze. Warzywo to jest nie tylko niezwykle popularne jak dodatek do potraw, ale również bardzo zdrowe. Poznaj właściwości zdrowotne cebuli.

Poprawa odporności

Cebula jest źródłem witaminy C, a także obfituje w składniki bakteriobójcze. Dzięki temu nie tylko wzmacnia odporność, ale także sprawdzi się jako domowy środek zaradczy w przypadku przeziębienia i innych lżejszych infekcji. Kojarzycie z dzieciństwa syrop na kaszel z cebuli? Jego zapach nie był wprawdzie zachęcający, ale specyfik często okazywał się skuteczny w walce z objawami infekcji. Do jego sporządzenia wystarczyły w zasadzie tylko dwa składniki: cebula i cukier.

Wsparcie układu krążenia

Dzięki wysokiej zawartości potasu, wprowadzenie do diety cebuli może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Co więcej, istnieją badania potwierdzające, że warzywo to korzystnie wpływa na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL). Te właściwości cebuli sprawiają, iż warzywo to będzie świetnym składnikiem diety dla osób, które znajdują się w grupie ryzyka chorób serca i układu krążenia.

Profilaktyka nowotworów

U osób, które regularnie spożywają cebulę, ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów jest mniejsze niż u tych, którzy unikają tego warzywa. Mowa tu przede wszystkim o raku jelita grubego, jamy ustnej, gardła i nerek.



Poprawa trawienia

Cebula poprawia trawienia, a także zapobiega zaparciom. Osoby mające problemy z układem pokarmowym muszą jednak na nią uważać. Warzywo to w surowej postaci nie jest wskazane w przypadku chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kontrola cukru we krwi

Cebula bogata jest w związki siarki oraz kwercetynę. Substancje te działają przeciwcukrzycowo, zatem warzywo to może być stosowane w diecie zapobiegającej tej chorobie. Co więcej, związki zawarte w cebuli wchodzą w interakcje z komórkami m.in. jelita cienkiego, trzustki i wątroby, co ułatwia kontrolę cukru we krwi.

Przeciw osteoporozie

Osteoporoza jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do zmniejszenia gęstości kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań (kliknij, aby dowiedzieć się więcej). Badania dowodzą, iż składniki odżywcze zawarte w cebuli mogą zmniejszyć ryzyko uszkodzenia kości, a nawet zwiększyć masę kostną. Dzięki temu nie tylko wzmacniają układ szkieletowy, ale także zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz