Sezon na morele rozpoczyna się w lipcu. Te słodkie owoce są nie tylko pyszne, ale także niezwykle zdrowe. Poznaj właściwości zdrowotne moreli i ciesz się smakiem owoców lata.
Niskokaloryczne
1 średnia morela zawiera około 17 kalorii. To naprawdę niewiele, zważywszy również na fakt, iż owoce te są bardzo pożywne. Porcja moreli może stanowić zatem zdrowy, dietetyczny deser.
Zawierają dużo przeciwutleniaczy
Morele są doskonałym źródłem wielu przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu oraz witamin A, C i E.
Morele bogate są także w flawonoidy. Związki te neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki i powodującymi stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny jest powiązany z otyłością i wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca. Dzięki temu właściwości zdrowotne moreli dotyczą wielu obszarów naszego organizmu.
Wspierają zdrowie oczu
Morele zawierają wiele związków, które są niezbędne dla zdrowia oczu, w tym witaminy A i E. Witamina E chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Witamina A natomiast odgrywa ważną rolę w zapobieganiu ślepocie nocnej, zaburzeniu spowodowanemu brakiem jasnych pigmentów w oczach.
Morele zwierają także luteinę, która jest najważniejszym dla oczu związkiem. W przypadku problemów ze wzrokiem często zaleca się suplementy z luteiną. Spożywanie moreli może w pewnym stopniu uchronić nas przed koniecznością suplementacji.
Wspierają zdrowie jelit
Właściwości zdrowotne moreli dotyczą także zdrowia naszych jelit ze względu na dużą zawartość błonnika. Błonnik zapewnia poczucie sytości, a także wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Poprawiają kondycję skóry
Czynniki środowiskowe często niekorzystnie wpływają na nasza skórę. Ekspozycja na słońce dostarcza nam wprawdzie witaminy D, jednak równocześnie naraża naszą skórę na uszkodzenia. Co więcej, czynniki środowiskowe mogą przyczynić się także do zwiększenia ryzyka czerniaka.
Zdrowa dieta może okazać się zbawienna w walce o poprawę kondycji skóry. Spożywanie moreli może wzmocnić skórę i zniwelować skutki działań czynników środowiskowych. Wynika to z właściwości witamin C i E, które zawierają morele.
Zawierają dużo potasu
Morele są bogate w potas. Pierwiastek ten pełni rolę elektrolitu. Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także pobudza wydzielanie insuliny. Bierze udział w procesie budowania aminokwasów i białek. Jego niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Sprawdź, jakie są objawy niedoboru potasu!
Zawierają dużo wody
Podobnie jak większość owoców, morele są naturalnie bogate w wodę. Spożywanie ich sprzyja nawadnianiu organizmu. Jest to szczególnie ważne latem, gdy w wyniku wysokich temperatur jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie.
Dowiedz się więcej na temat odwodnienia organizmu.
Skomentuj