Tłuszcze w diecie to kontrowersyjny temat. raczej nie kojarzą się one pozytywnienie i często radzi się ich unikać. Jednakże oliwa z oliwek stanowi pod tym względem wyjątek. Eksperci są zgodni – nie jest ona szkodliwa dla zdrowia, a wręcz spożywanie jej może wiązać się z pewnymi korzyściami. Poznaj zatem właściwości zdrowotne oliwy z oliwek!
Źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Oliwa z oliwek to naturalny olej pozyskiwany z oliwek, owoców drzewa oliwnego. Około 14% oleju to tłuszcze nasycone, podczas gdy 11% to tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.
Jednak dominującym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym, stanowiący 73% całkowitej zawartości oleju. Badania sugerują, że kwas oleinowy zmniejsza stan zapalny, a nawet może mieć korzystny wpływ na geny związane z rakiem. Tłuszcze jednonienasycone są również dość odporne na wysoką temperaturę, dzięki czemu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowym wyborem do gotowania.
Źródło przeciwutleniaczy
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dość pożywna. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawiera niewielkie ilości witamin E i K. Oliwa z oliwek jest również naładowana silnymi przeciwutleniaczami . Są one biologicznie aktywne i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Zwalczają również stany zapalne i pomagają chronić poziom cholesterolu we krwi przed utlenianiem — dwie korzyści, które mogą obniżyć ryzyko chorób serca.
Właściwości przeciwzapalne
Uważa się, że przewlekłe zapalenie jest głównym czynnikiem wywołującym choroby, takie jak rak, choroby serca, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, choroba Alzheimera, zapalenie stawów, a nawet otyłość.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może łagodzić stany zapalne , co może być jedną z głównych przyczyn jej korzyści zdrowotnych. W głównych działaniach przeciwzapalnych pośredniczą przeciwutleniacze. Kluczowym wśród nich jest oleocanthal, który, jak wykazano, działa podobnie do ibuprofenu, leku przeciwzapalnego.
Ochrona przed chorobami serca
Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek dotyczą także układu krążenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z kluczowych składników tej diety śródziemnomorskiej, która jest zalecana w przypadku chorób serca.
Oliwa obniża stany zapalne, chroni „zły” cholesterol LDL przed utlenianiem, poprawia wyściółkę naczyń krwionośnych i może zapobiegać nadmiernemu krzepnięciu krwi.
Zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera jest najczęstszym schorzeniem neurodegeneracyjnym na świecie. Jedną z jego kluczowych cech jest nagromadzenie się tak zwanych blaszek beta-amyloidowych w komórkach mózgu.
Badanie na myszach wykazało, że substancja zawarta w oliwie z oliwek może pomóc usunąć te płytki. Warto też dodać, że dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
Ochrona przed cukrzycą typu 2
Oliwa z oliwek wydaje się bardzo chronić przed cukrzycą typu 2. Kilka badań powiązało oliwę z oliwek z korzystnym wpływem na poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę.
Właściwości antybakteryjne
Oliwa z oliwek zawiera wiele składników odżywczych, które mogą hamować lub zabijać szkodliwe bakterie. Jednym z nich jest Helicobacter pylori , bakteria żyjąca w żołądku, która może powodować wrzody żołądka i raka żołądka.
Jeśli zainteresował Cię temat tłuszczów w diecie, przeczytaj artykuł Mity żywieniowe: czy tłuszcze powodują tycie?
Skomentuj