Z czym kojarzy Wam się pokrzywa? Z ta pospolitą rośliną wielu z nas może mieć nieprzyjemne skojarzenia. Kto z nas bowiem nigdy nie doznał poparzeń od pokrzywy? Swędząca skóra i bąble to jednak tylko jeden aspekt tego zioła. Picie naparu z pokrzywy może bowiem przynieść określone korzyści dla naszego organizmu. Jakie? Poznajcie właściwości zdrowotne pokrzywy.
Wsparcie trawienia
Masz dolegliwości trawienne? Pokrzywa może Ci pomóc. Pij regularnie herbatę z tej rośliny lub dodaj świeże listki do sałatki. Pokrzywa oczyszcza drogi żółciowe, poprawia przemianę materii, a także korzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Dlatego też roślina ta polecana jest osobom skarżącym się na dolegliwości układu pokarmowego, takie jak np. biegunka, czy nieżyt żołądka.
Poprawa funkcjonowania układu moczowego
Pokrzywa ma właściwości moczopędne, dzięki czemu może poprawić funkcjonowanie układu moczowego. Sprawdzi się jako wsparcie leczenie kamicy nerkowej, a także pomaga usunąć z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Zapobiega również zatrzymaniu płynów w organizmie.
UWAGA. Pokrzywa będzie odpowiednia w profilaktycznym wsparciu układu moczowego. Nie sprawdzi się natomiast przy przewlekłych chorobach nerek.
Pokrzywa przy anemii
Jeśli masz niedobór żelaza i narzekasz na ogólne osłabienie organizmu, pokrzywa może poprawić twoje samopoczucie. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości żelaza w tej roślinie. Pokrzywa wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co jest kluczowe w walce z anemią. Oczywiście, przy diagnozie anemii kluczowe są zalecenia lekarza. Napar z pokrzywy może pomóc, ale pamiętaj, aby w pierwszej kolejności zastosować formę leczenia poleconą przez specjalistę.
Na zdrowe włosy
Właściwości zdrowotne pokrzywy obejmują także skórę i włosy. Płukanka z pokrzywy nie tylko wzmacnia włosy i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu, ale także może pomóc pozbyć się problemów z łupieżem. Zanim zaczniesz stosować drogie preparaty, sięgnij po tę roślinę. Być może okaże się, że to właśnie ona będzie dla ciebie najlepszą opcją.
Wsparcie układu krążenia
Picie herbaty z pokrzywy może przyczynić się do obniżenia cholesterolu LDL (“złego”), którego zbyt wysoki poziom stanowi jedną z głównych przyczyn miażdżycy. Pokrzywa może także obniżyć ciśnienie krwi, przy czym na tym polu jej działania nie są szczególnie spektakularne.
Kto powinien uważać na pokrzywę
Liczne właściwości zdrowotne pokrzywy niestety nie czynią jej rośliną dobrą dla każdego. Dla wielu osób będzie ona niewskazana. Nie sięgaj po pokrzywę jeśli:
- masz nadmiar żelaza,
- zażywasz leki na nadciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi,
- chorujesz na przewlekłą chorobę nerek,
- jesteś tuż po zabiegu chirurgicznym,
- masz schorzenia narządów rodnych.
Sięgając po pokrzywę, należy również pamiętać o zachowaniu umiaru. 4 filiżanki dziennie to maksymalna dawka, jaką możesz spożyć, przy czym każdy organizm jest inny i może w inny sposób zareagować na spożywaną dawkę rośliny.
Zainteresował Cię temat naparów ziołowych? Poznaj właściwości herbaty zielonej!
Skomentuj