Składniki:
- ugotowana kasza jaglana – 1 szklanka (190 g)
- mąka żytnia – 3 łyżki (36 g)
- zmielone siemię lniane – 1 łyżka (10g)
- oliwki (zielone lub czarne, bez pestek) – 1/2 szklanki (80g)
- czerwona cebula – 1 sztuka średniej wielkości (50g)
- zimna woda – 1/2 szklanki (125 ml) +3 łyżki (45 ml)
- oliwa z oliwek extra vergine – 1,5 łyżki (15g)
- sól morska – szczypta
- czarny pieprz – szczypta
- kmin rzymski – szczypta
- wędzona papryka – szczypta
- świeża, posiekana natka pietruszki lub szczypiorek – garstka
- kiełki rzodkiewki – dowolna ilość
Wykonanie:
- Oliwki i obraną cebulę drobno posiekaj. Siemię zalej 3 łyżkami zimnej wody i dobrze wymieszaj. Cebulę zeszklij na 1/2 łyżki oliwy.
- Połącz siemię , kaszę, cebulę, mąkę, pieprz, sól i wszystko zblenduj. Dodaj oliwki, dobrze wymieszaj.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej resztę oliwy i kładź łyżka przygotowana masę, formując placki. Smaż na małym ogniu, po minucie/dwóch z obu stron.
- Przed podaniem posyp kolendrą lub inna dowolną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub kiełkami.
Przepis pochodzi z książki Otyłość brzuszna Mileny Nosek
Skomentuj