Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą z kasz. Jest bowiem bogata w minerały i szereg witamin takich jak: B1, B2, B6 czy E. Jest również źródłem żelaza, miedzi, kwasu foliowego, lecytyny oraz krzemu. Warto jest więc włączyć ją do swojej diety. Tym bardziej, że z jej udziałem można przygotować dania zarówno wytrawne, jak i na słodko!
Jedną z propozycji dań obiadowych i jednocześnie bardzo prostą i szybką w przygotowaniu jest zapiekanka jaglana ze szpinakiem i pieczarkami.
Składniki:
150g ugotowanej kaszy jaglanej,
100/150g rozdrobionego szpinaku, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Kilka pieczarek (zależy od ich wielkości),
60g startego sera żółtego gouda (może być każdy inny ser. Idealnie sprawdza się również ser mozzarella),
Zioła: oregano i bazylia.
Przygotowanie:
Pierwsze co należy zrobić, to dokładnie przepłukać kaszę. W przeciwnym razie ugotowana kasza może być po prostu gorzka. Suchą kaszę (czy to w woreczku, czy „luzem”) umieszczamy na sitku i naprzemiennie przelewamy wrzątkiem i zimną wodą. Dla pewności czynność tę wykonujemy najlepiej dwa razy. Następnie wrzucamy przepłukaną kaszę do gotującej się, osolonej wody w garnku. Gotujemy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy kasza jest gotowa, dajemy jej chwilę odcieknąć na sitku. Następnie jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wyłożyć równo w małym naczyniu żaroodpornym tworząc nią spód zapiekanki. Na spód z kaszy jaglanej układamy kolejno warstwę szpinaku, połowę sera który warto posypać ziołami (w moim przypadku była to bazylia i oregano). Następnym krokiem jest wyłożenie warstwy z pieczarek, którą ponownie przykrywamy serem z ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 min.
Smacznego!
Skomentuj