Składniki
• 1 bagietka
• 1 duży pomidor (sparzony, bez skórki)
• 2 łyżki natki pietruszki
• 1 jajko
• 1 mała cukinia
• 30 g sera mozzarella (najlepiej starta) lub feta
• przyprawy: dowolne zioła, sól, pieprz
• opcjonalnie: grzyby (boczniaki, pieczarki) drobno pokrojone.
Sposób przygotowania
Bagietę przekrój. Ułóż na blaszce. Skrop delikatnie oliwą. Warzywa pokrój w kostkę, wbij jajko, wsyp ser, pietruszkę i przypraw.
Całość wymieszaj i przełóż na bagietkę. Zapiekaj w piekarniku około 10 minut. Polecamy również sos jogurtowo-czosnkowy do zapiekanek.
Rada: Do takiej zapiekanki można dodać pokrojoną szynkę drobiową
dobrej jakości, jeśli ktoś woli wersję z mięsem.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca.
Skomentuj