Granola może być zwodniczym „zdrowym” jedzeniem, jeśli nie będziemy ostrożni. Chociaż jest to pyszna, pełnoziarnista przekąska, która sprawia, że płatki z jogurtem stają się bardziej interesujące, wiele dostępnych w sklepie granoli jest pełnych cukru i sodu, które mają wzmacniać smak.
Zamiast wrzucać granolę do koszyka w sklepie, możesz łatwo zrobić własną w domu. Ta prosta granola z masłem orzechowym, na którą przepis znajdziesz poniżej będzie doskonałym wyborem. Jest naturalnie doprawiona masłem orzechowym i słodzona odrobiną miodu, a także bogata w zdrowe pełne ziarna, takie jak owies i chrupiące płatki ryżowe. Można ją przygotować z pomocą zaledwie kilku składników w mniej niż 30 minut. Całe ziarna i orzechy powinny być częścią diety sprzyjającej prawidłowemu ciśnieniu krwi, dlatego jest to pyszna i zdrowa przekąska.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 1/2 szklanki chrupiących płatków ryżowych (wybierz te bez cukru lub z obniżoną zawartością)
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub silikonową matą do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane i płatki zbożowe.
W mniejszej misce rozgrzej olej kokosowy w kuchence mikrofalowej, aż do rozpuszczenia, około 20 sekund. Dodaj masło orzechowe, miód i wanilię. Wlać mieszaninę do owsa i płatków i mieszać, aż równomiernego obtoczenia składników.
Rozłóż miksturę na przygotowanym blasze do pieczenia pojedynczą cienką warstwą, starając się upewnić, że nie ma otworów, w których widać blachę do pieczenia. Piecz przez 10 do 15 minut lub do momentu, aż krawędzie lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut bez mieszania.
Po ostygnięciu granoli pokruszyć ją na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku na blacie do 1 tygodnia.
Warianty składników i dodatków:
Możesz użyć płatków błyskawicznych, jeśli nie masz górskich płatków owsianych.
Wskazówki dotyczące gotowania i serwowania
Aby uzyskać duże, masywne grudki, rozłóż granolę cienką warstwą na blasze do pieczenia bez otworów – nie chcesz widzieć blachy do pieczenia. Następnie NIE mieszaj podczas pieczenia lub chłodzenia. Po schłodzeniu możesz ją rozbić na kawałki.
Masło orzechowe jest dobrym źródłem zdrowych nienasyconych tłuszczów i białka – wystarczy przeczytać etykietę na nim by upewnić się, że nie zawiera szkodliwych dodatków. Wariant orzechy 100% będzie idealny!
Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, mlekiem lub po prostu jako przekąska.
Skomentuj